21. októbra 2019
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman HancBratislava 21. októbra (TASR) – Slovenskí šéfkuchári vedia variť veľmi dobre a za posledných pár rokov sa posunuli na vyššiu úroveň. Mnohí z nich boli na stážach v zahraničí, varili u michelinských šéfkuchárov a snažili sa implementovať moderné postupy aj vo svojich reštauráciách. Povedal to v pondelok pre TASR riaditeľ medzinárodného odborného HoReCa sympózia Gastronomy Slovakia Radoslav Nackin, ktoré je počas pondelka v Bratislave.
“Nie všetko sa dá, nie všetci hostia u nás chápu, povedal by som takéto priam už umelecké diela a chuťové kombinácie. Je to náročné, aj cenovo o niečo drahšie,” uviedol Nackin s tým, že vybavenie špičkovej kuchyne si vyžaduje 50.000 až 300.000 eur, čo súvisí s veľkosťou prevádzky, s využitím technológií.
“Jedlo je odrazom výsledku práce celého tímu a použitých surovín,” konštatoval.
Počas podujatia vystúpia európski a slovenskí poprední šéfkuchári. Cieľom je priniesť na Slovensko aktuálne trendy vo svetovej gastronómii.
“Naživo tu bude vystupovať šesť špičkových šéfkuchárov, uvaria niektoré svoje recepty a to je moment, keď sa môžu naši niečo podučiť,” poukázal Nackin.
Súčasťou programu je aj téma slovinských vín, dizajn na tanieri, somelierstvo vôd ku jedlám, hotelový manažment či spolupráca s lokálnymi dodávateľmi potravín.
Na sympóziu sa zúčastňuje 14 vystavovateľov a prihlásilo sa 400 odborných hostí.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR