|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Utorok 5.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Imrich
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
Slovenské Vianoce majú mnoho podôb. Poznáte ich?
Kapor, zemiakový šalát a rozprávky. Vianočná klasika, ktorá nikdy neomrzí. Najkrajšie sviatky roka však majú oveľa viac podôb. Stačí nazrieť za dvere domácnosti v jednotlivých regiónoch. ...
Zdieľať
BRATISLAVA 14. decembra 2018 (WBN/PR) - Kapor, zemiakový šalát a rozprávky. Vianočná klasika, ktorá nikdy neomrzí. Najkrajšie sviatky roka však majú oveľa viac podôb. Stačí nazrieť za dvere domácnosti v jednotlivých regiónoch. Čím sa líšia Vianoce na západe, strede a východe? Možno budete prekvapení, koľko čarovných detailov by ste objavili.
Tradície na západnom Slovensku sa rozhodne nedajú vtesnať do jednej vety. V dnešnej, modernej spoločnosti má každá domácnosť svoje pravidlá. Aj napriek tomu platí, že na štedrovečernom stole by nemala chýbať chutná polievka. Môže to byť kapustnica, šošovicová či dokonca hríbová polievka. Za ňou nasleduje ryba pripravená na rôzne spôsoby. Najčastejšie vyprážaný, prípadne pečený kapor so zemiakovým šalátom.
Čaro vianočného večera dotvárajú špeciálne zvyky. Hlava rodiny zvyčajne uloží pod obrus peniaze alebo šupiny z kapra, aby bol nasledujúci rok štedrý. Samozrejme, nemôže chýbať ani rozkrajovanie jabĺčka a oblátka s medom alebo cesnakom. Zvykom je tiež nechať kúsky jedla a omrvinky na stole do druhého dňa, určené sú pre neznámych pocestných. A aby bola rodine dopriata hojnosť aj v ďalšom roku, z poverčivosti sa hádzali do kútov miestnosti orechy.
Na Vianoce nemôžu chýbať ani koláčiky, asi najtradičnejší je štedrák. Chutný a mimoriadne sýty koláč so štyrmi rôznymi plnkami (lekvárom, makom, orechami a tvarohom) je typický pre viaceré slovenské regióny.
Výraznú rozmanitosť vo sviatočných zvykoch badať aj v celej strednej časti našej krajiny. Pohľad na štedrovečerné menu v severných a južných častiach sa ale výrazne líši. Slávnostná večera sa takmer všade začína modlitbou či prípitkom, potom servírovaním oblátky s medom a makových opekancov. Rovnako nemôže chýbať rozkrajovanie jabĺčka a súčasťou stola sú peniaze či obilniny. Dôvod je prostý – aby bol aj nasledujúci rok čo najviac štedrý. Mnohé rodiny majú stále zaužívané uväzovanie nôh stola, aby bola rodina aj naďalej súdržná. Tí skôr narodení si zase môžu pamätať vidiecky zvyk, keď gazdovia podávali dobytku kúsok oblátky s cesnakom, aby sa im vyhýbali choroby.
No a večera? Kým v južných častiach nemôže chýbať rybacia polievka (halászlé), na severe si nevedia predstaviť Vianoce bez chutnej kapustnice s hubami. Severné regióny Slovenska stále dodržiavajú dlhoročnú tradíciu a počas celého dňa nejedia nič mäsité. Zaujímavosťou je, že kapra nahrádzajú v niektorých kútoch netypické pokrmy. Môže to byť pečený pstruh, losos, či dokonca vianočné rezne alebo kačka. V tomto prípade do bodky platí – iný kraj, iný mrav.
Mnohé rodiny nezabúdajú tiež na pocestných a tých, ktorí ich počas roka opustili. Pri štedrovečernom stole je preto pripravené o jedno miesto navyše aj s celým prestieraním.
Štedrovečerný stôl na východe krajiny je jedným z najbohatších. Základ je v podstate totožný ako v prípade ďalších kútov Slovenska. Najvýraznejší rozdiel je v tom, že do vianočného menu sú zaradené pirohy plnené zemiakmi, bryndzou či syrom. Na začiatku večere sa môže zjesť kúsok chleba so soľou, naopak ako posledné sa po rybe podávajú lokše s makom alebo takzvané bobáľky. Slávnostnú atmosféru pri stole podčiarkujú aj najkrajšie vianočné koledy, ktoré si rodiny spievali.
V najtradičnejších kútoch východného Slovenska sa počas 24. decembra stále dodržiava zvyk vinšovania radostných sviatkov, pričom sa začína už ráno a chodí sa od domu k domu. Pri večeri zase platí, že od stola sa neodchádza, ba dokonca rodina pri ňom zotrváva čo najdlhšie, aby si vychutnali čarovnú atmosféru sviatkov. Jediný, kto sa môže od stola vzdialiť, je domáca pani. Zaujímavosťou je starý zvyk umývania sa vo vode s mincami, aby bola rodina po celý rok zdravá. Počas nasledujúcich sviatočných dní sa necháva štedrovečerný stôl stále vyzdobený. Jeho neodmysliteľnou súčasťou je sviečka. Hovorí sa, že ak jej plameň horí rovno, rodina bude po celý rok zdravá.
Slovenské Vianoce sú plné tradícií. Jednou z tých najkrajších je posedenie s blízkymi. Často ide o jedinú príležitosť v roku, kedy sa stretneme s priateľmi a širšou rodinou. Čas veľkých zvítaní je ideálnou chvíľou na pohár dobre vychladeného piva. Spoločnosť Heineken Slovensko to veľmi dobre vie, a preto aj tento rok prichádza s bohatou vianočnou nádielkou.
"Výrazný korenistý buket, primeraná horkosť a lahodná sladová chuť s jemným dozvukom sladkého medu sú výsledkom dodržania tradičných receptúr a kombinácie štyroch druhov výnimočných sladov, vysokého majstrovstva varenia a dodržania správneho času zrenia," opisuje Karol France, obchodný sládok Heineken Slovensko, chuťový profil piva Zlatý Bažant Medový Porter. Teraz dostupný v praktickom vianočnom balení.
Svieži, 100% prírodný, jedinečný a pritom plný tradičných chutí. Taký je Zlatý Bažant Radler 0,0% Slivka s ďumbierom, ktorý je zimnou limitovanou edíciou v rodine obľúbených radlerov Zlatý Bažant Radler 0,0%. "Zimný Radler 0,0% sme navarili a namiešali tak, aby chutil rovnako dobre vychladený, ale aj zohriaty. Stačí pridať klinčeky, kúsok škorice, zohriať a z Radleru 0,0% sa stane príjemná nealkoholická alternatíva k vianočnému punču či varenému vínu," hovorí Karol France, obchodný sládok Heineken Slovensko.
Sedem je šťastné číslo a Zlatý Bažant aj tieto Vianoce prináša rozprávkovú spoločnosť siedmich pollitrových dvanástok. Jemná chmeľová aróma a stredne silná horkosť príjemne doplnia sviatočné leňošenie. V balení sa ukrýva aj originálny darček - krígeľ inšpirovaný črpákmi, ktorý pre značku Zlatý Bažant exkluzívne navrhol sklársky dizajnér Patrik Illo.
Krušovice prinášajú aj tento rok kráľovské Vianoce v podobe multibalenia Imperial, ktoré je ako stvorené na slávnostné chvíle. Vychutnajte si ušľachtilý ležiak s vlastnou dušou a dlhoročnou tradíciou z kráľovského pivovaru, nech aj vašim Vianociam kraľuje ten najväčší klenot od kráľa Rudolfa II.
Jediný súdok s originálnym výčapným zariadením na slovenskom trhu, ktorý umožňuje vychutnať si zážitok zo skutočného čapovaného piva v pohodlí vášho domova. Načapujte si svetové pivo značky Heineken, prekvapte počas sviatkov vašich najbližších a spríjemnite si spoločne strávené chvíle.
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovenské Vianoce majú mnoho podôb. Poznáte ich? © SITA Všetky práva vyhradené.
Na západe uprednostňujú klasiku
Tradície na západnom Slovensku sa rozhodne nedajú vtesnať do jednej vety. V dnešnej, modernej spoločnosti má každá domácnosť svoje pravidlá. Aj napriek tomu platí, že na štedrovečernom stole by nemala chýbať chutná polievka. Môže to byť kapustnica, šošovicová či dokonca hríbová polievka. Za ňou nasleduje ryba pripravená na rôzne spôsoby. Najčastejšie vyprážaný, prípadne pečený kapor so zemiakovým šalátom.
Čaro vianočného večera dotvárajú špeciálne zvyky. Hlava rodiny zvyčajne uloží pod obrus peniaze alebo šupiny z kapra, aby bol nasledujúci rok štedrý. Samozrejme, nemôže chýbať ani rozkrajovanie jabĺčka a oblátka s medom alebo cesnakom. Zvykom je tiež nechať kúsky jedla a omrvinky na stole do druhého dňa, určené sú pre neznámych pocestných. A aby bola rodine dopriata hojnosť aj v ďalšom roku, z poverčivosti sa hádzali do kútov miestnosti orechy.
Na Vianoce nemôžu chýbať ani koláčiky, asi najtradičnejší je štedrák. Chutný a mimoriadne sýty koláč so štyrmi rôznymi plnkami (lekvárom, makom, orechami a tvarohom) je typický pre viaceré slovenské regióny.
Rozmanitosť severných a južných častí
Výraznú rozmanitosť vo sviatočných zvykoch badať aj v celej strednej časti našej krajiny. Pohľad na štedrovečerné menu v severných a južných častiach sa ale výrazne líši. Slávnostná večera sa takmer všade začína modlitbou či prípitkom, potom servírovaním oblátky s medom a makových opekancov. Rovnako nemôže chýbať rozkrajovanie jabĺčka a súčasťou stola sú peniaze či obilniny. Dôvod je prostý – aby bol aj nasledujúci rok čo najviac štedrý. Mnohé rodiny majú stále zaužívané uväzovanie nôh stola, aby bola rodina aj naďalej súdržná. Tí skôr narodení si zase môžu pamätať vidiecky zvyk, keď gazdovia podávali dobytku kúsok oblátky s cesnakom, aby sa im vyhýbali choroby.
No a večera? Kým v južných častiach nemôže chýbať rybacia polievka (halászlé), na severe si nevedia predstaviť Vianoce bez chutnej kapustnice s hubami. Severné regióny Slovenska stále dodržiavajú dlhoročnú tradíciu a počas celého dňa nejedia nič mäsité. Zaujímavosťou je, že kapra nahrádzajú v niektorých kútoch netypické pokrmy. Môže to byť pečený pstruh, losos, či dokonca vianočné rezne alebo kačka. V tomto prípade do bodky platí – iný kraj, iný mrav.
Mnohé rodiny nezabúdajú tiež na pocestných a tých, ktorí ich počas roka opustili. Pri štedrovečernom stole je preto pripravené o jedno miesto navyše aj s celým prestieraním.
Pirohy nesmú chýbať
Štedrovečerný stôl na východe krajiny je jedným z najbohatších. Základ je v podstate totožný ako v prípade ďalších kútov Slovenska. Najvýraznejší rozdiel je v tom, že do vianočného menu sú zaradené pirohy plnené zemiakmi, bryndzou či syrom. Na začiatku večere sa môže zjesť kúsok chleba so soľou, naopak ako posledné sa po rybe podávajú lokše s makom alebo takzvané bobáľky. Slávnostnú atmosféru pri stole podčiarkujú aj najkrajšie vianočné koledy, ktoré si rodiny spievali.
V najtradičnejších kútoch východného Slovenska sa počas 24. decembra stále dodržiava zvyk vinšovania radostných sviatkov, pričom sa začína už ráno a chodí sa od domu k domu. Pri večeri zase platí, že od stola sa neodchádza, ba dokonca rodina pri ňom zotrváva čo najdlhšie, aby si vychutnali čarovnú atmosféru sviatkov. Jediný, kto sa môže od stola vzdialiť, je domáca pani. Zaujímavosťou je starý zvyk umývania sa vo vode s mincami, aby bola rodina po celý rok zdravá. Počas nasledujúcich sviatočných dní sa necháva štedrovečerný stôl stále vyzdobený. Jeho neodmysliteľnou súčasťou je sviečka. Hovorí sa, že ak jej plameň horí rovno, rodina bude po celý rok zdravá.
Vianoce plné chutí
Slovenské Vianoce sú plné tradícií. Jednou z tých najkrajších je posedenie s blízkymi. Často ide o jedinú príležitosť v roku, kedy sa stretneme s priateľmi a širšou rodinou. Čas veľkých zvítaní je ideálnou chvíľou na pohár dobre vychladeného piva. Spoločnosť Heineken Slovensko to veľmi dobre vie, a preto aj tento rok prichádza s bohatou vianočnou nádielkou.
Zlatý Bažant Medový Porter
"Výrazný korenistý buket, primeraná horkosť a lahodná sladová chuť s jemným dozvukom sladkého medu sú výsledkom dodržania tradičných receptúr a kombinácie štyroch druhov výnimočných sladov, vysokého majstrovstva varenia a dodržania správneho času zrenia," opisuje Karol France, obchodný sládok Heineken Slovensko, chuťový profil piva Zlatý Bažant Medový Porter. Teraz dostupný v praktickom vianočnom balení.
Zlatý Bažant Radler 0,0% Slivka s ďumbierom
Svieži, 100% prírodný, jedinečný a pritom plný tradičných chutí. Taký je Zlatý Bažant Radler 0,0% Slivka s ďumbierom, ktorý je zimnou limitovanou edíciou v rodine obľúbených radlerov Zlatý Bažant Radler 0,0%. "Zimný Radler 0,0% sme navarili a namiešali tak, aby chutil rovnako dobre vychladený, ale aj zohriaty. Stačí pridať klinčeky, kúsok škorice, zohriať a z Radleru 0,0% sa stane príjemná nealkoholická alternatíva k vianočnému punču či varenému vínu," hovorí Karol France, obchodný sládok Heineken Slovensko.
Multipack Zlatý Bažant 12 %
Sedem je šťastné číslo a Zlatý Bažant aj tieto Vianoce prináša rozprávkovú spoločnosť siedmich pollitrových dvanástok. Jemná chmeľová aróma a stredne silná horkosť príjemne doplnia sviatočné leňošenie. V balení sa ukrýva aj originálny darček - krígeľ inšpirovaný črpákmi, ktorý pre značku Zlatý Bažant exkluzívne navrhol sklársky dizajnér Patrik Illo.
Krušovice Imperial
Krušovice prinášajú aj tento rok kráľovské Vianoce v podobe multibalenia Imperial, ktoré je ako stvorené na slávnostné chvíle. Vychutnajte si ušľachtilý ležiak s vlastnou dušou a dlhoročnou tradíciou z kráľovského pivovaru, nech aj vašim Vianociam kraľuje ten najväčší klenot od kráľa Rudolfa II.
Heineken čapovací súdok 5 L
Jediný súdok s originálnym výčapným zariadením na slovenskom trhu, ktorý umožňuje vychutnať si zážitok zo skutočného čapovaného piva v pohodlí vášho domova. Načapujte si svetové pivo značky Heineken, prekvapte počas sviatkov vašich najbližších a spríjemnite si spoločne strávené chvíle.
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovenské Vianoce majú mnoho podôb. Poznáte ich? © SITA Všetky práva vyhradené.