|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 21.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Elvíra
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
23. februára 2017
Slovenské cherry rajčiny z Babindolu získali Značku kvality SK Gold
Na ilustračnej snímke sú rajčiny.
Zdieľať
Na ilustračnej snímke sú rajčiny. Foto: TASR
Babindol 23. februára (TASR) – Farma Babindol získala od Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Značku kvality SK Gold. Vo svojej žiadosti sa pestovateľ zaviazal k dodržiavaniu viacerých nadštandardných parametrov súvisiacich s pestovaním a zberom plodov. Cherry paradajky budú v babindolských skleníkoch pestované v organickom kokosovom substráte a pri ich pestovaní sa bude stále používať najvyšší stupeň biologickej ochrany. „Ten takmer v plnej miere nahrádza chemické ošetrovanie porastov. Proti škodcom nasadíme užitočný hmyz, ktorý je ich prirodzeným predátorom. Na liečbu chorôb rastlín, tam, kde sa to dá, využijeme výťažky z rastlinných olejov. Mikrobiologická a chemická kontrola nezávadnosti paradajok bude pravidelne kontrolovaná rozbormi v akreditovaných laboratóriách,“ informovala konateľka farmy Jana Gnojčáková.
Tohtoročná paradajková sezóna sa v najväčšom slovenskom skleníku so zimnou produkciou paradajok začala v októbri minulého roka. Farma pestuje od roku 2014 na ploche 2,4 hektára od októbra do júla nasledujúceho roku cherry paradajky odrôd Tramezzino a McDreamy. Ich opeľovanie počas celej zimy zabezpečuje 20-tisícová populácia čmeliakov. Sezónna produkcia babindolského skleníka sa pohybuje od 500 do 600 ton rajčín. Paradajky sa v skleníku oberajú v plnej zrelosti, pretože celá produkcia smeruje na slovenský a český trh.
"Pre porovnanie, paradajky zo severnej Afriky sa oberajú zhruba pri 70-percentnej zrelosti, španielske či holandské paradajky pri 80-percentnej zrelosti. Následne dozrievajú v kamióne, keďže ich na slovenský stôl čaká ešte päť až sedem dní cesty,“ skonštatovala Gnojčáková.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR