19. septembra 2015
Ilustračné foto. Foto: TASR/APBratislava 19. septembra (TASR) - Slováci sa menia. Doprajú si viac luxusu a napríklad v pití kávy sa z nich stávajú pôžitkári. Kým pred 20 rokmi dominoval tzv. turek a iné silné zalievané kávy, po páde komunizmu prenikli na Slovensko instantné kávy a na dlhé roky obsadili slovenské kuchyne.
Posledné roky sú v požívaní kávy riadne turbulentné. Trendom boli tzv. kapsule a prístroje k nim. Tie pomohli zvýšiť slovenskú kávovú kultúru a stále sú na vzostupe. Posledný rok však ovláda Slovensko nový fenomén – espresso stroje.
"Kávová kultúra na Slovensku je na výraznom vzostupe. Slováci sa čoraz viac zaujímajú o kvalitnú kávu, ale i o jej správnu prípravu. Kurzy baristov praskajú vo švíkoch. A vonkoncom na ne nechodia len zamestnanci, či majitelia kaviarní, ale i nadšenci, ktorí si pripravujú kávu doma," hovorí Simona Budinská z portálu Kávičkári.sk.
Rapídny nárast počtu kávových fajnšmekrov potvrdzuje i jeden z najväčších predajcov kávovarov e-shop Hej.sk.
"Práve espresso stroje patria medzi najviac rastúce produkty u nás. Slováci obetujú stovky eur za kvalitu. Ceny espresso prístrojov sa pohybujú od 300 až po 1500 eur, predávajú sa však výborne," podotýka Martin Köteleš z e-shopu. Podľa neho sa stále drží i predaj kapsulových prístrojov.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR