|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
20. januára 2015
Slováci v spotrebe mlieka oproti iným európskym krajinám zaostávajú
Takmer polovica Slovákov pije mlieko pravidelne. V priemere sa u nás denne vypije jeden menší pohár tejto bielej tekutiny na osobu. Je to však o štvrtinu menej ako ...
Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR
Bratislava 20. januára (TASR) – Takmer polovica Slovákov pije mlieko pravidelne. V priemere sa u nás denne vypije jeden menší pohár tejto bielej tekutiny na osobu. Je to však o štvrtinu menej ako v Maďarsku a naša spotreba nedosahuje v porovnaní so škandinávskymi krajinami, napríklad s Fínskom, ani polovicu. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorého výsledky predstavili na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.Prieskum preukázal, že prevažná väčšina opýtaných mlieko pije. Nekonzumuje ho však približne 19 percent respondentov. Podľa Martina Slosiarika z agentúry Focus na Slovensku obľubujú mlieko viac ženy a ľudia v staršom veku nad 60 rokov. O jeho priaznivom účinku na zdravie, vďaka obsahu vápnika, je presvedčených 84 percent ľudí zúčastnených na prieskume.
Viac ako 60 percent opýtaných však verí, že trvanlivé mlieko obsahuje konzervačné látky a je riedené vodou. Takmer 40 percent ľudí je presvedčených o tom, že mlieko zahlieňuje a skoro 19 percent ho považujú za nezdravé. Viac ako polovica respondentov v prieskume uviedla, že priamo od kravy je mlieko najzdravšie.
Odborníci považujú niektoré mýty spojené najmä s trvanlivým mliekom za nepravdivé. Podľa slov Ľubomíra Valíka z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave obsahuje surové mlieko často patogénne mikroorganizmy. "Vďaka tepelnej úprave sa choroboplodné zárodky ničia a aseptické spracovanie a plnenie zabezpečí jeho trvanlivosť. Preto nie je dôvod, aby sa doň pridávali konzervačné látky a voda," vysvetlil.
Obsah vitamínov a minerálov tepelne ošetreného a surového mlieka je podľa neho takmer rovnaký. "Mlieko si uchováva v priemere 90 percent pôvodných vitamínov a nutrientov aj po tepelnom ošetrení. Jednou z najcennejších látok v ňom je vápnik," skonštatoval Valík. To, že pitie mlieka podporuje tvorbu hlienu, považuje za mýtus, ktorý nie je doteraz vedecky potvrdený. "Veda, naopak, preukázala prospešnosť mlieka vďaka obsahu proteínov, vápnika, vitamínov a iných zdraviu prospešných látok," dodal.
Prieskum realizovala agentúra Focus v októbri 2014 na vzorke 1031 respondentov.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR