|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Utorok 5.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Imrich
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
24. júla 2014
Slováci spotrebujú o polovicu menej cukru ako iné krajiny
Spotreba cukru na obyvateľa na Slovensku v minulom roku dosiahla 31,1 kilogramu (kg) ročne. Ako ďalej uviedol pre agentúru SITA Slovenský cukrovarnícky spolok (SCS), priemerná spotreba cukru sa tak mierne ...
Zdieľať
BRATISLAVA 24. júla (WEBNOVINY) - Spotreba cukru na obyvateľa na Slovensku v minulom roku dosiahla 31,1 kilogramu (kg) ročne. Ako ďalej uviedol pre agentúru SITA Slovenský cukrovarnícky spolok (SCS), priemerná spotreba cukru sa tak mierne zvýšila oproti roku 2012, kedy bola na úrovni 29,5 kilogramu.
"Dôležité je upozorniť, že Slováci v porovnaní s inými krajinami skonzumujú často aj o polovicu menej cukru. Napríklad Američania spotrebujú v priemere na obyvateľa viac ako 50 kilogramov cukru ročne," upozornil výkonný riaditeľ SCS Radovan Roba. Odporúčaná dávka sa pritom podľa cukrovarníkov pohybuje na úrovni 30,9 kg.
Slováci uprednostňujú slovenský cukor, informoval Roba
Ročná domáca spotreba cukru na Slovensku je približne 170 až 180 tisíc ton, pričom trend konzumácie cukru má podľa cukrovarníckeho spolku ustálený charakter.
"Miera spotreby cukru sa udržiava na rozumnej úrovni blízko odporúčaných hodnôt. Zároveň treba dodať, že naši obyvatelia pred zahraničnými produktmi viac uprednostňujú kvalitný cukor vyrobený na Slovensku zo slovenskej repy," konštatoval Roba.
Konzumácia sladených nápojov stúpa
Medziročne sa tiež zvýšila spotreba sirupových nápojov na 26,3 z 23,6 litra na jedného obyvateľa. Slováci vypili vlani v priemere aj viac prisládzaných nápojov.
"Prisládzané nápoje sladené často výhradne izoglukózou, ktorá sa do produktov pridáva kvôli nižšej cene, spotrebúvajú Slováci v značných množstvách, na osobu až 120 litrov ročne, pričom spotreba má stúpajúci trend. Od roku 2000 vrástla o viac ako 100 percent," uviedol výkonný riaditeľ.
Slovenský cukrovarnícky spolok sa snaží presadzovať aj v zahraničí
Slovenský cukrovarnícky spolok, ktorý vznikol v roku 1993, je nepolitické, nezávislé, dobrovoľné a záujmové združenie právnických osôb zaoberajúcich sa spracovaním cukrovej repy a výrobou cukru.
Pôsobí na celom území SR a snaží sa presadzovať záujmy svojich členov aj v zahraničí. Je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, Únie potravinárov Slovenska a Potravinárskej komory Slovenska.
"Dôležité je upozorniť, že Slováci v porovnaní s inými krajinami skonzumujú často aj o polovicu menej cukru. Napríklad Američania spotrebujú v priemere na obyvateľa viac ako 50 kilogramov cukru ročne," upozornil výkonný riaditeľ SCS Radovan Roba. Odporúčaná dávka sa pritom podľa cukrovarníkov pohybuje na úrovni 30,9 kg.
Slováci uprednostňujú slovenský cukor, informoval Roba
Ročná domáca spotreba cukru na Slovensku je približne 170 až 180 tisíc ton, pričom trend konzumácie cukru má podľa cukrovarníckeho spolku ustálený charakter.
"Miera spotreby cukru sa udržiava na rozumnej úrovni blízko odporúčaných hodnôt. Zároveň treba dodať, že naši obyvatelia pred zahraničnými produktmi viac uprednostňujú kvalitný cukor vyrobený na Slovensku zo slovenskej repy," konštatoval Roba.
Konzumácia sladených nápojov stúpa
Medziročne sa tiež zvýšila spotreba sirupových nápojov na 26,3 z 23,6 litra na jedného obyvateľa. Slováci vypili vlani v priemere aj viac prisládzaných nápojov.
"Prisládzané nápoje sladené často výhradne izoglukózou, ktorá sa do produktov pridáva kvôli nižšej cene, spotrebúvajú Slováci v značných množstvách, na osobu až 120 litrov ročne, pričom spotreba má stúpajúci trend. Od roku 2000 vrástla o viac ako 100 percent," uviedol výkonný riaditeľ.
Slovenský cukrovarnícky spolok sa snaží presadzovať aj v zahraničí
Slovenský cukrovarnícky spolok, ktorý vznikol v roku 1993, je nepolitické, nezávislé, dobrovoľné a záujmové združenie právnických osôb zaoberajúcich sa spracovaním cukrovej repy a výrobou cukru.
Pôsobí na celom území SR a snaží sa presadzovať záujmy svojich členov aj v zahraničí. Je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, Únie potravinárov Slovenska a Potravinárskej komory Slovenska.