Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

01. decembra 2013

Slováci nechali vlani v reštauračných zariadeniach až 820 mil. eur



Ilustračná snímka



Zdieľať
Ilustračná snímka Foto: TASR/ Tomáš Halász
Bratislava 1. decembra (TASR) - Slováci nechali v roku 2012 za konzumáciu v reštauračných zariadeniach až 820 miliónov eur, čo predstavuje mesačne v priemere viac ako 68 miliónov eur. TASR o tom informovala riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Jarmila Halgašová.


"Kým v obchode spotrebiteľov kvalita nakupovaných potravín zaujíma, vo väčšine reštaurácií nemajú možnosť o použitých surovinách získať žiadne informácie. Slovenský spotrebiteľ nie je zvyknutý si pýtať bližšie informácie o konzumovaných jedlách a surovinách, z ktorých sú pripravované," upozornila.

Ak by spotrebiteľ v obchode uprednostnil napríklad slovenskú hydinu pred poľskou alebo maďarskou, v reštauračnom zariadení s veľkou pravdepodobnosťou nevie, že ním konzumovaná hydina pochádza z cudziny.

"Z informácie o surovinách vie spotrebiteľ zistiť čo-to o ich kvalite. Kvalitu potravín, ktoré konzumujeme v reštauráciách, častokrát podceňujeme, väčšinu z nás nenapadne opýtať sa, odkiaľ pochádzajú suroviny, alebo na iné detaily pripravovaných jedál," poznamenala.

"Myslím si, že reštauračné zariadenia by mali mať ambíciu zákazníkom proaktívne poskytovať informácie o surovinách, z ktorých sú jedlá pripravované. Vieme o prvých lastovičkách, ktoré sú nasledovaniahodné. Takéto informácie by však mali byť samozrejmosťou," povedal prezident PKS Daniel Poturnay.

Objem peňazí, ktorý sa v reštauračných zariadeniach "skonzumuje", určite nie je zanedbateľným číslom pre ekonomiku SR. "Podporou kvalitných domácich potravín môžeme pomôcť nielen sebe, ale aj ďalším občanom Slovenska, pretože každé miesto v potravinárskom priemysle generuje ďalších až 7 pracovných miest," konštatovala.

Poskytovanie informácií o pripravovaných jedlách môže podľa Halgašovej pomôcť jednak pri komunikácii so spotrebiteľom, že daný subjekt podporuje domácu produkciu a zamestnanosť v krajine, jednak podporou domácich potravín v reštauráciách sa môže dosiahnuť lepšia spolupráca s obchodom, ktorý tak zvýši podiel slovenských kvalitných potravín na svojich pultoch.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
R. KALIŇÁK: Zákon o hmotnej núdzi nie je všeliek, je súčasťou riešenia
<< predchádzajúci článok
Apple získal v októbri tri štvrtiny japonského trhu smartfónov