![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Nedeľa 23.2.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Roman, Romana
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
22. marca 2012
Slováci minú denne viac, chlieb aj cestoviny budú drahšie
Prudký nárast cien vajec robí vrásky na čele aj pekárom, cestovinárom a cukrárom a pravdepodobne ich prinúti zvyšovať ceny. Ako pre agentúru SITA uviedol výkonný riaditeľ ...
Zdieľať

Ako pre agentúru SITA uviedol výkonný riaditeľ Podnikateľského zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov Bohumír Sabo, len v cestovinárňach prinesie aktuálne zdražovanie vajec zvýšenie surovinových nákladov o takmer milión eur ročne. "Pri výrobe štvorvaječných cestovín sa používajú štyri vajcia na kilogram spracovanej múky. Zvýšenie ceny jedného vajca z 12 na dnešných 35 centov znamená zvýšenie surovinových nákladov zhruba o 90 centov na kilogram spracovanej múky," vysvetlil Sabo.
Negatívny dopad bude mať súčasná situácia aj na výrobu pekárskych a cukrárskych výrobkov, keďže okrem vajec stúpajú aj ceny ostatných surovín, energií alebo pohonných hmôt. Pekári, cestovinári a cukrári pritom podľa Saba nemôžu tlmiť takéto zdražovanie z vlastných zdrojov. "Ak chceme prežiť, budeme musieť premietnuť zvýšené náklady na výrobu do našich výstupov a zvýšiť ceny," uviedol Sabo.
V minulom roku pritom skončil sektor pekárov, cestovinárov a cukrárov v strate takmer 5 mil. eur a vyhliadky na tento rok nie sú o nič pozitívnejšie. "Významne môže naše zámery ešte ovplyvniť tohoročná úroda obilnín, a to nielen slovenská, ale i svetová. Od nej sa budú odvíjať ceny našej hlavnej suroviny – múky," konštatoval Sabo.
Zväz s obavou sleduje aj nárast dovozu mrazených pekárskych výrobkov zo zahraničia, keďže tie sú zvyčajne vyrobené za výhodnejších ekonomických podmienok, čo znevýhodňuje slovenských pekárov.