|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Streda 6.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Renáta
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
22. marca 2012
Slováci minú denne viac, chlieb aj cestoviny budú drahšie
Prudký nárast cien vajec robí vrásky na čele aj pekárom, cestovinárom a cukrárom a pravdepodobne ich prinúti zvyšovať ceny. Ako pre agentúru SITA uviedol výkonný riaditeľ ...
Zdieľať
BRATISLAVA 22. marca (WEBNOVINY) - Prudký nárast cien vajec robí vrásky na čele aj pekárom, cestovinárom a cukrárom a pravdepodobne ich prinúti zvyšovať ceny.
Ako pre agentúru SITA uviedol výkonný riaditeľ Podnikateľského zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov Bohumír Sabo, len v cestovinárňach prinesie aktuálne zdražovanie vajec zvýšenie surovinových nákladov o takmer milión eur ročne. "Pri výrobe štvorvaječných cestovín sa používajú štyri vajcia na kilogram spracovanej múky. Zvýšenie ceny jedného vajca z 12 na dnešných 35 centov znamená zvýšenie surovinových nákladov zhruba o 90 centov na kilogram spracovanej múky," vysvetlil Sabo.
Negatívny dopad bude mať súčasná situácia aj na výrobu pekárskych a cukrárskych výrobkov, keďže okrem vajec stúpajú aj ceny ostatných surovín, energií alebo pohonných hmôt. Pekári, cestovinári a cukrári pritom podľa Saba nemôžu tlmiť takéto zdražovanie z vlastných zdrojov. "Ak chceme prežiť, budeme musieť premietnuť zvýšené náklady na výrobu do našich výstupov a zvýšiť ceny," uviedol Sabo.
V minulom roku pritom skončil sektor pekárov, cestovinárov a cukrárov v strate takmer 5 mil. eur a vyhliadky na tento rok nie sú o nič pozitívnejšie. "Významne môže naše zámery ešte ovplyvniť tohoročná úroda obilnín, a to nielen slovenská, ale i svetová. Od nej sa budú odvíjať ceny našej hlavnej suroviny – múky," konštatoval Sabo.
Zväz s obavou sleduje aj nárast dovozu mrazených pekárskych výrobkov zo zahraničia, keďže tie sú zvyčajne vyrobené za výhodnejších ekonomických podmienok, čo znevýhodňuje slovenských pekárov.
Ako pre agentúru SITA uviedol výkonný riaditeľ Podnikateľského zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov Bohumír Sabo, len v cestovinárňach prinesie aktuálne zdražovanie vajec zvýšenie surovinových nákladov o takmer milión eur ročne. "Pri výrobe štvorvaječných cestovín sa používajú štyri vajcia na kilogram spracovanej múky. Zvýšenie ceny jedného vajca z 12 na dnešných 35 centov znamená zvýšenie surovinových nákladov zhruba o 90 centov na kilogram spracovanej múky," vysvetlil Sabo.
Negatívny dopad bude mať súčasná situácia aj na výrobu pekárskych a cukrárskych výrobkov, keďže okrem vajec stúpajú aj ceny ostatných surovín, energií alebo pohonných hmôt. Pekári, cestovinári a cukrári pritom podľa Saba nemôžu tlmiť takéto zdražovanie z vlastných zdrojov. "Ak chceme prežiť, budeme musieť premietnuť zvýšené náklady na výrobu do našich výstupov a zvýšiť ceny," uviedol Sabo.
V minulom roku pritom skončil sektor pekárov, cestovinárov a cukrárov v strate takmer 5 mil. eur a vyhliadky na tento rok nie sú o nič pozitívnejšie. "Významne môže naše zámery ešte ovplyvniť tohoročná úroda obilnín, a to nielen slovenská, ale i svetová. Od nej sa budú odvíjať ceny našej hlavnej suroviny – múky," konštatoval Sabo.
Zväz s obavou sleduje aj nárast dovozu mrazených pekárskych výrobkov zo zahraničia, keďže tie sú zvyčajne vyrobené za výhodnejších ekonomických podmienok, čo znevýhodňuje slovenských pekárov.