|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
12. júla 2013
Slováci kupujú najdrahšie potraviny, susedom môžu závidieť
Ceny potravín boli v roku 2012 jedným z hlavných ťahúňov inflácie nielen na Slovensku, ale aj vo väčšine krajín EÚ. Ako ďalej vyplýva z analýzy UniCredit Bank, najlacnejšie potraviny ...
Zdieľať
BRATISLAVA 12. júla (WEBNOVINY) - Ceny potravín boli v roku 2012 jedným z hlavných ťahúňov inflácie nielen na Slovensku, ale aj vo väčšine krajín EÚ.
Ako ďalej vyplýva z analýzy UniCredit Bank, najlacnejšie potraviny si spotrebitelia mohli vlani kúpiť v Poľsku, kde ceny dosahujú v priemere len 62 % priemeru v únii, alebo v Rumunsku (67 % priemeru EÚ).
Naopak, najviac sa za potraviny platilo v Dánsku a vo Švédsku (144 % a 124 % priemeru EÚ). Ceny potravín na Slovensku v roku 2012, napriek prudšiemu rastu cien, dosahovali 87 % priemeru EÚ.
Slovensko sa tak v tejto oblasti stalo siedmou najlacnejšou krajinou EÚ, avšak zároveň najdrahšou spomedzi krajín Visegrádskej štvorky (V4).
V Poľsku boli potraviny podľa UniCredit Bank lacnejšie v priemere o 29 %, v Maďarsku o 7 % a Českej republike o 3 % než v SR.
"Ceny na Slovensku sú v porovnaní s priemerom EÚ nižšie najmä v prípade mäsa (71 % priemeru EÚ) a pečiva a obilnín (82 %)," uvádza analýza. Pokiaľ ide o oleje a tuky, ich ceny prekročili európsky priemer o 19 %, nealkoholické nápoje o 4 %.
Vajcia a mliečne výrobky stoja na Slovensku približne rovnako ako v ostatných krajinách európskej dvadsaťosmičky.
Ako ďalej vyplýva z analýzy UniCredit Bank, najlacnejšie potraviny si spotrebitelia mohli vlani kúpiť v Poľsku, kde ceny dosahujú v priemere len 62 % priemeru v únii, alebo v Rumunsku (67 % priemeru EÚ).
Naopak, najviac sa za potraviny platilo v Dánsku a vo Švédsku (144 % a 124 % priemeru EÚ). Ceny potravín na Slovensku v roku 2012, napriek prudšiemu rastu cien, dosahovali 87 % priemeru EÚ.
Slovensko sa tak v tejto oblasti stalo siedmou najlacnejšou krajinou EÚ, avšak zároveň najdrahšou spomedzi krajín Visegrádskej štvorky (V4).
V Poľsku boli potraviny podľa UniCredit Bank lacnejšie v priemere o 29 %, v Maďarsku o 7 % a Českej republike o 3 % než v SR.
"Ceny na Slovensku sú v porovnaní s priemerom EÚ nižšie najmä v prípade mäsa (71 % priemeru EÚ) a pečiva a obilnín (82 %)," uvádza analýza. Pokiaľ ide o oleje a tuky, ich ceny prekročili európsky priemer o 19 %, nealkoholické nápoje o 4 %.
Vajcia a mliečne výrobky stoja na Slovensku približne rovnako ako v ostatných krajinách európskej dvadsaťosmičky.