|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
20. júna 2017
Slováci hľadajú novú formu podávania prírodného vápnika
Slovenská farmafirma, ktorá ako jediná vyrába prírodný vápnik v Európe, vyvíja nový spôsob jeho podávania. Pomáhajú jej pritom odborníci z Ústavu ...
Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič
Bratislava 20. júla (TASR) - Slovenská farmafirma, ktorá ako jediná vyrába prírodný vápnik v Európe, vyvíja nový spôsob jeho podávania. Pomáhajú jej pritom odborníci z Ústavu experimentálnej farmakológie a toxikológie Slovenskej akadémie vied (SAV).Prírodný vápnik sa vyrába z vaječných škrupín, používa sa na prevenciu a liečbu osteoporózy. Dnes sa v praxi používa prášková substancia, ktorá nie všetkým vyhovuje. "Uvedomujeme si, že výskum a vývoj v oblasti liekov je nezastaviteľný a komfort pacientov je primárnou podmienkou dodržiavania liečby, a teda aj dobrých výsledkov," hovorí medicínska riaditeľka firmy Biomin Ingrid Oppenbergerová.
Cieľom výskumného projektu je zachovať prírodný charakter spracovaného vápnika so žiadnym alebo minimálnym použitím pomocných látok. "V projekte sa v rámci testovania snažíme vybrať látku prírodného charakteru, aby sme čo najmenej zaťažili pacienta," povedal Michal Dubovický, riaditeľ Ústavu experimentálnej farmakológie a toxikológie SAV.
Slovenská firma používa pri výrobe vápnika patentovaný proces, pri ktorom sa získava mikronizovaný vápnik zo škrupín. Jeho častice sú dostatočne malé, aby sa cez tenké črevo dostali do celého organizmu, má vyššiu vstrebateľnosť ako umelo vyrábaný vápnik. Biomin sa špecializuje na spracovanie vaječných škrupín už od roku 1991. Na výrobu a farmaceutické spracovanie a využitie vaječných škrupín vlastní európsky a americký patent. Technológia výroby je tiež chránená viacerými patentmi.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR