![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Utorok 4.3.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Kazimír
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
16. marca 2017
Sladovňa v Hurbanove oslavuje 50 rokov od svojho založenia
Na snímke sladovnícky jačmeň
Zdieľať

Podľa ministerky má sladovňa Hurbanovo význam pre slovenskú ekonomiku. "Sladovňa v Hurbanove je stabilným pilierom slovenského sladovníckeho priemyslu a dobrým príkladom exportných možností Slovenska v oblasti poľnohospodárstva. Cieľom nášho rezortu je podporovať spracovateľské kapacity u nás doma, tak aby sme pridanú hodnotu vytvárali v maximálnej možnej miere," vyjadrila sa Matečná.

Vyzdvihla tiež úzku spoluprácu sladovne s domácimi poľnohospodárskymi producentmi. "Slovensko má výborné pôdno-klimatické podmienky na pestovanie kvalitného sladovníckeho jačmeňa. V roku 2016 bolo zasiatych 115.400 hektárov jačmeňa,“ poznamenala ministerka.
V spoločnosti kladú vysoké nároky na sladovnícky jačmeň. "Zároveň si však uvedomujeme trendy vo vývoji osevných plôch na Slovensku. Spoluprácou s farmármi chceme prispieť k udržaniu pestovateľských plôch kvalitného sladovníckeho jačmeňa najmä v ohrozených regiónoch a vyvíjame viacero aktivít na zvrátenie aktuálneho vývoja. Snažíme sa efektívne pestovanie sladovníckeho jačmeňa podporiť rozvíjaním spolupráce s obchodnými spoločnosťami, šľachtiteľskými stanicami, osivárskymi firmami aj so Slovenským združením výrobcov piva a sladu, ktorého je členom," povedal Goedhart s tým, že majú svoju vlastnú stratégiu odporúčaných odrôd, ktoré sú odolnejšie voči meniacim sa podmienkam a zabezpečia dostatočnú úrodu kvalitného sladovníckeho jačmeňa.
Od roku 1967 sa v Hurbanove vyprodukovalo viac ako 3,3 milióna ton sladu, z ktorého v súčasnosti približne 85 percent smeruje na export. "Hurbanovská sladovňa nakupuje približne 50 percent ročnej produkcie sladovníckeho jačmeňa na Slovensku. Každý deň spracuje v priemere 360 ton sladovníckeho jačmeňa, z ktorého sa vyrobí 304 ton svetlého sladu plzenského typu. Každoročne teda spracuje približne 140.000 ton sladovníckeho jačmeňa, pričom až 75 percent z tohto objemu pochádza z domácich zdrojov. Z hurbanovského sladu sa ročne vyrobí celkový objem 7 miliónov hektolitrov piva," povedal manažér sladovne Štefan Bartakovics.
K pôvodnej sladovni v roku 2002 pribudla nová s výškou investície 20 miliónov eur, ktorá pomohla zvýšiť ročnú kapacitu výroby sladu. V súčasnosti je podľa Bartakovicsa s ročnou výrobnou kapacitou 111.000 ton najväčšou a najmodernejšou sladovňou nielen na Slovensku, ale aj v celom stredoeurópskom regióne. Spoločnosť od roku 2002 do pivovaru investovala viac než 220 miliónov eur.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR