|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
11. októbra 2016
SLADKÝ ROK 2016: V SR môžeme vyrobiť vyše 200 000 ton cukru
Počasie tento rok prialo poľnohospodárom, úroda cukrovej repy na Slovensku bude veľmi dobrá. Ukazuje sa, že úroda cukrovej repy bude na úrovni 70 až 75 ton z ...
Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník
Bratislava 11. októbra (TASR) - Počasie tento rok prialo poľnohospodárom, úroda cukrovej repy na Slovensku bude veľmi dobrá. Ukazuje sa, že úroda cukrovej repy bude na úrovni 70 až 75 ton z hektára. Uviedol to pre TASR predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku (SCS) a podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) pre potravinárstvo a obchod Dušan Janíček. "Očakávame, že cukrovary vyrobia (tento rok v SR - pozn. TASR) 206.000 až 210.000 ton cukru. Priebeh počasia je momentálne veľmi priaznivý, cukornatosti sú na úrovni okolo 16 %, takže slovenskí cukrovarníci sú zatiaľ spokojní," priblížil.
Pripomenul, že rok 2014 bol z hľadiska dĺžky cukrovarníckej kampane aj množstva spracovanej repy jeden z najbohatších. "Tento rok sa ukazuje, že môže kopírovať rok 2014 v tom smere, že budú vyššie úrody repy a aj vyššia výroba cukru. V roku 2015 sa vyrobilo okolo 180.000 ton cukru," spresnil Janíček.
Na európskom trhu s cukrom ceny cukru podľa Janíčkových informácií mierne stúpajú. Ukazuje sa, že zásoby cukru klesajú, takže to nastavuje určitú prognózu zvyšovania jeho cien. Ťažko je v súčasnosti predpovedať vývoj vzhľadom na to, že v roku 2017 končí trhový poriadok s cukrom a cukrovou repou. "Ako sa situácia bude vyvíjať, je otázne, pretože kvóty na cukor v EÚ končia k 1. októbru 2017," doplnil.
Slovenský cukrovarnícky spolok je záujmové združenie právnických osôb zaoberajúcich sa spracovaním cukrovej repy a výrobou cukru, ktoré majú sídlo v SR. Predmetom činnosti SCS je najmä prezentácia problémov slovenského trhu s cukrom štátnym, samosprávnym a iným orgánom verejnej správy Slovenskej republiky, záujmovým a profesijným združeniam a verejnosti, napomáhanie pri zabezpečovaní spotreby cukru v SR z domácich zdrojov, ďalej jednotné a efektívne presadzovanie práv a oprávnených záujmov členov SCS na Slovensku a v zahraničí, ako aj podpora domácich producentov cukru.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR