|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 15.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Leopold
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
29. augusta 2017
Sladkosti deťom netreba zakazovať, majú v strave svoje miesto
Oštiepok, ilustračná snímka.
Zdieľať
Oštiepok, ilustračná snímka. Foto: TASR/Jozef Ďurník
Bratislava 29. augusta (TASR) - Deti potrebujú i rýchle kalórie, preto nie je na mieste im úplne zakazovať sladkosti. Aj na toto by mali myslieť rodičia pri príprave desiatej s príchodom nového školského roka, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR."Jej denná porcia by nemala byť väčšia ako 50 gramov a uprednostniť treba sladké pečivo, prípadne sušienky, sušené ovocie a cereálne sladké tyčinky pred tučnými múčnikmi a cukrovinkami," povedala Jana Hamade z ÚVZ SR s tým, že pre detský vek je potreba rýchlych kalórií charakteristická. Deti by desiatu mali zjesť asi tri hodiny po raňajkách.
Sladené nápoje sú podľa Hamade, naopak, nevhodné. Obsahujú príliš veľa jednoduchých cukrov a zbytočne zvyšujú príjem energie, čo môže viesť ku vzniku obezity.
Kvalitná desiata by mala pozostávať z celozrnného pečiva, nátierky alebo syra, zo zeleniny a ovocia a nesladeného nápoja (bylinkový, ovocný čaj, citronáda). "To všetko predstavuje zložky potravy, ktoré dodajú organizmu optimálne množstvo výživných látok, teda bielkovín, tukov, cukrov, ale aj vitamínov a minerálnych látok," vysvetlila Hamade. Dieťa treba učiť pravidelnému pitnému režimu.
Z minerálnych látok je podľa nej pre vyvíjajúci sa organizmus najvýznamnejší vápnik, jeho zdrojom je mlieko a výrobky z neho, ako sú syry a jogurty. "Preto by v rámci pestrosti stravy mali rodičia zaradiť na desiatu aj mlieko a mliečne výrobky. Z výrobkov sú veľmi hodnotné tie probiotické a acidofilné," dodala Hamade.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR