Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Radíme

03. marca 2012

Skladovanie zeleniny a ovocia v chladničke - ako predĺžiť dobu skladovania



Jedným z dôležitých spôsobov bezpečného uchovávania potravín je ich uloženie v chladničke.



Zdieľať
Skladovanie zeleniny a ovocia v chladničke Nízka teplota pomáha udržiavať potraviny v čerstvom stave – spomaľuje tak proces rastu mikroorganizmov bez toho, aby negatívne ovplyvňovala charakter a kvalitu potravín. Prinášame vám niekoľko tipov, ako uskladniť potraviny v chladničke tak, aby si zachovali svoju kvalitu a nutričnú hodnotu.
  • Optimálna teplota pre uskladnenie potravín v chladničke je +5 °C a v mrazničke -18 °C.
  • Chladničku neprepĺňajte. Základným predpokladom pre správne chladenie je dostatočné prúdenie chladného vzduchu okolo potravín.
  • Jedlo, ktoré vkladáte do chladničky, by malo byť vychladnuté, rozhodne nie horúce – mohlo by sa znehodnotiť a spotreba elektrickej energie sa zbytočne zvýši.
  • Potraviny v chladničke ľahko preberajú cudzie pachy. Aromatické potraviny preto odkladajte v uzatvorených nádobách, alebo ich baľte do celofánu, pergamenového papiera alebo mikroténového vrecúška. Alternatívou je pohlcovač pachov s antipachovým gélom, ktorý odstraňuje zápachy z mäsa, rýb, syrov a pod. Stačí odstrániť ochrannú hliníkovú fóliu a umiestniť pohlcovač v tvare iglu priamo do chladničky, kde vydrží pohlcovať pachy až 3 mesiace.
  • Rozloženie jedla na policiach v chladničke má rovnako svoje zákonitosti. Ak si ich osvojíte, potraviny vydržia dlhšie čerstvé a uchovajú si svoju nutričnú hodnotu. Na najvyššiu a strednú policu patria mliečne výrobky, zvyšky uvarených jedál a otvorené potraviny. V spodnej polici je najchladnejšie, a preto je vhodná na uskladnenie mäsa a rýb. Do dvierok môžete uložiť maslo, horčicu, kečup, nápoje a vajíčka. V dolnej časti chladničky, v osobitnej zásuvke, skladujte ovocie a zeleninu.
  • Zelený šalát a bobuľové ovocie vydržia v chladničke čerstvé približne dva dni. Zelená fazuľa, hrach alebo kôstkové ovocie asi päť dní. Špenát radšej zjedzte hneď a mrkva s kapustou vám vydržia až desať dní.
  • Výborným  pomocníkom  na skladovanie ovocia a zeleniny v spodných oddeleniach chladničky je podložka. Je vyrobená zo špeciálnej bunkovej štruktúry, ktorá umožňuje cirkuláciu čerstvého vzduchu v boxe na zeleninu. Zabraňuje tak vzniku plesní a nepríjemných zápachov. Výhodou je, že udržiava priestor boxu vlhký a skladované ovocie a zelenina tak vydržia dlhšie čerstvé pri minimálnej strate kvality a nutričných hodnôt.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Video: Stretnutie šimpanza a dieťaťa
<< predchádzajúci článok
Ako vybrať správny odsávač pár - digestor