![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Nedeľa 23.2.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Roman, Romana
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
03. marca 2012
Skladovanie zeleniny a ovocia v chladničke - ako predĺžiť dobu skladovania
Jedným z dôležitých spôsobov bezpečného uchovávania potravín je ich uloženie v chladničke.
Zdieľať

- Optimálna teplota pre uskladnenie potravín v chladničke je +5 °C a v mrazničke -18 °C.
- Chladničku neprepĺňajte. Základným predpokladom pre správne chladenie je dostatočné prúdenie chladného vzduchu okolo potravín.
- Jedlo, ktoré vkladáte do chladničky, by malo byť vychladnuté, rozhodne nie horúce – mohlo by sa znehodnotiť a spotreba elektrickej energie sa zbytočne zvýši.
- Potraviny v chladničke ľahko preberajú cudzie pachy. Aromatické potraviny preto odkladajte v uzatvorených nádobách, alebo ich baľte do celofánu, pergamenového papiera alebo mikroténového vrecúška. Alternatívou je pohlcovač pachov s antipachovým gélom, ktorý odstraňuje zápachy z mäsa, rýb, syrov a pod. Stačí odstrániť ochrannú hliníkovú fóliu a umiestniť pohlcovač v tvare iglu priamo do chladničky, kde vydrží pohlcovať pachy až 3 mesiace.
- Rozloženie jedla na policiach v chladničke má rovnako svoje zákonitosti. Ak si ich osvojíte, potraviny vydržia dlhšie čerstvé a uchovajú si svoju nutričnú hodnotu. Na najvyššiu a strednú policu patria mliečne výrobky, zvyšky uvarených jedál a otvorené potraviny. V spodnej polici je najchladnejšie, a preto je vhodná na uskladnenie mäsa a rýb. Do dvierok môžete uložiť maslo, horčicu, kečup, nápoje a vajíčka. V dolnej časti chladničky, v osobitnej zásuvke, skladujte ovocie a zeleninu.
- Zelený šalát a bobuľové ovocie vydržia v chladničke čerstvé približne dva dni. Zelená fazuľa, hrach alebo kôstkové ovocie asi päť dní. Špenát radšej zjedzte hneď a mrkva s kapustou vám vydržia až desať dní.
- Výborným pomocníkom na skladovanie ovocia a zeleniny v spodných oddeleniach chladničky je podložka. Je vyrobená zo špeciálnej bunkovej štruktúry, ktorá umožňuje cirkuláciu čerstvého vzduchu v boxe na zeleninu. Zabraňuje tak vzniku plesní a nepríjemných zápachov. Výhodou je, že udržiava priestor boxu vlhký a skladované ovocie a zelenina tak vydržia dlhšie čerstvé pri minimálnej strate kvality a nutričných hodnôt.