![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Nedeľa 23.2.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Roman, Romana
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
06. mája 2011
SIMON: Riešením je vyrábať Slovenskú bryndzu chránenú EÚ
Do európskeho Registra chránených zemepisných označení (CHZO) patrí na základe nariadenia Európskej komisie už aj Slovenská bryndza. Po takmer štvorročnom procese komisia produkt do registra zapísala 16. júla tohto roka. Bratislava, ...
Zdieľať

"Je pravdou, že obchodné reťazce pod tlakom znižovania cien chcú bryndzu, ktorá ovčiu hrudku ani neobsahuje, to je najväčší kľúčový problém," priblížil Simon. Podľa neho riešením by bolo vyrábať na Slovensku Slovenskú bryndzu, ktorá je chránená Európskou úniou a tým by odpadli debaty o kvalite bryndze. "Ale potom treba povedať, že bryndza ako taká, ktorú budeme dovážať a predávať, je výrobok, na ktorý slovenský spotrebiteľ nie je zvyknutý," upozornil. Ako podotkol, pokiaľ necháme platný súčasný stav, budeme musieť postihovať slovenských výrobcov a zakazovať dovoz z Poľska, Čiech, Rumunska alebo Bulharska.
Simon upozornil, že slovo "bryndza" nie je možné zaregistrovať výhradne pre Slovensku republiku, lebo je typická aj pre ďalšie európske krajiny. Potrebu ochrany slova "bryndza" v poslednom období deklarovali viacerí slovenskí výrobcovia. "Snažíme sa, aby sa na Slovensku vyrábalo čo najviac bryndze a aby si zákazník začal uvedomovať, že v mnohých prípadoch ide len o imitáciu bryndze, na ktorú bol pred niekoľkými rokmi zvyknutý, lebo obchodné reťazce donútili výrobcov a dovozcov, aby pod označením bryndza dodávali tvaroh, v ktorom je 5-6 percent ovčej hrudky," poznamenal Simon. Ako pripomenul, Slovenská bryndza má tú najprísnejšiu ochranu v rámci Európskej únie, akú môže mať. Piatkové stretnutie s chovateľmi oviec a kôz bolo podľa neho prvým krokom, chystajú sa aj ďalšie stretnutia.
Slovenská bryndza je chráneným zemepisným označením, zaregistrovaným v Bruseli výhradne pre Slovenskú republiku od roku 2008. Napríklad Poľsko má zaregistrovanú tzv. Podhalanskú bryndzu, ktorá má povinne obsahovať minimálne 60 percent ovčej hrudky.