|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 21.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Elvíra
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
26. augusta 2010
Šesť ľudí ochorelo po pití mlieka z automatu
Po vypití neprevareného mlieka z automatov ochorelo v Trnavskom kraji šesť ľudí na kampylobakteriózu. Laboratórne vyšetrenia však zatiaľ nákazu v mlieku ...
Zdieľať
Foto: ilustračné foto SITA/Viktor Zamborský TRNAVA 26. augusta (WEBNOVINY) - Po vypití neprevareného mlieka z automatov ochorelo v Trnavskom kraji šesť ľudí na kampylobakteriózu. Laboratórne vyšetrenia však zatiaľ nákazu v mlieku nepotvrdili. Prípady ochorenia zaregistrovali epidemiológovia od mája do júla. „Päť z nich sa vyskytlo v okrese Trnava, jeden v Piešťanoch," povedala epidemiologička Dagmar Kollárová. Dva prípady nákazy sa týkali jednej rodiny. „Ako pravdepodobný faktor prenosu bolo pri epidemiologickom vyšetrovaní týchto prípadov zistené surové kravské mlieko zakúpené v automatoch. Vo všetkých prípadoch ochorení bolo mlieko konzumované bez tepelnej úpravy napriek upozorneniu spotrebiteľa o nutnosti prevarenia," konštatuje Kollárová.
Regionálny úrad verejného zdravotníctva požiadal Krajskú a Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu v Trnave o mikrobiologický monitoring mlieka predávaného v automatoch. „Podľa vyjadrenia riaditeľa Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Trnava boli doteraz vykonané laboratórne vyšetrenia vzhľadom na kampylobakteriózu negatívne."
Kampylobakterióza je akútne hnačkové ochorenie prejavujúce sa bolesťami brucha, kŕčmi, horúčkou, nevoľnosťou a zvracaním. Človek sa ním môže nakaziť najmä z nedostatočne tepelne spracovaného mäsa a mlieka infikovaných zvierat. Prostredníctvom tepelne nespracovaného mlieka a mliečnych výrobkov sa môžu podľa informácií Kollárovej konzumenti nakaziť aj salmonelózou, yerziniózou, listeriózou či vírusom kliešťového zápalu mozgu. „V minulosti sa vyskytovala takzvaná bovínna tuberkulóza, faktorom prenosu bolo hlavne mlieko a mliečne výrobky pochádzajúce od chorého hovädzieho dobytka."
SITA/PP
Regionálny úrad verejného zdravotníctva požiadal Krajskú a Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu v Trnave o mikrobiologický monitoring mlieka predávaného v automatoch. „Podľa vyjadrenia riaditeľa Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Trnava boli doteraz vykonané laboratórne vyšetrenia vzhľadom na kampylobakteriózu negatívne."
Kampylobakterióza je akútne hnačkové ochorenie prejavujúce sa bolesťami brucha, kŕčmi, horúčkou, nevoľnosťou a zvracaním. Človek sa ním môže nakaziť najmä z nedostatočne tepelne spracovaného mäsa a mlieka infikovaných zvierat. Prostredníctvom tepelne nespracovaného mlieka a mliečnych výrobkov sa môžu podľa informácií Kollárovej konzumenti nakaziť aj salmonelózou, yerziniózou, listeriózou či vírusom kliešťového zápalu mozgu. „V minulosti sa vyskytovala takzvaná bovínna tuberkulóza, faktorom prenosu bolo hlavne mlieko a mliečne výrobky pochádzajúce od chorého hovädzieho dobytka."
SITA/PP