|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
13. októbra 2011
Seniori sa nemusia báť kávy
Konzumácia kávy zlepšuje seniorom pamäť a znižuje riziko mozgovej mŕtvice. Dôchodcovia preto nemusia mať obavy z konzumácie kávy. Naopak, pravidelné pitie kávy má pozitívny vplyv na ľudské ...
Zdieľať
BRATISLAVA 13. októbra - Konzumácia kávy zlepšuje seniorom pamäť a znižuje riziko mozgovej mŕtvice. Dôchodcovia preto nemusia mať obavy z konzumácie kávy. Naopak, pravidelné pitie kávy má pozitívny vplyv na ľudské zdravie a to najmä pri prevencii niektorých chorôb typických pre ľudí vo vyššom veku. Káva okrem toho obsahuje viac ako 200 zdraviu prospešných látok s antioxidačnou aktivitou.
Vedci a lekári upozorňujú, že sa účinky konzumácie kávy prejavujú u každého človeka individuálne. Pri posudzovaní prospešnosti kávy preto treba brať do úvahy viacero faktorov, ako je napríklad zdravotný stav konzumenta, množstvo denne vypitých šálok alebo druh kávy, z ktorej sa nápoj pripravuje. Peter Minárik, odborný garant Inštitútu kávy, ako zdraviu prospešné množstvo označuje dve až štyri šálky kávy za deň, teda príjem kofeínu do 300 miligramov.
Káva chráni mozgové cievy
Najnovšia medzinárodná štúdia, ktorá prezentuje výsledky dlhoročného výskumu z rokov 1996 až 2010, potvrdzuje pozitívny vplyv konzumácie kávy na prevenciu cievnych mozgových príhod. Autori štúdie na vzorke takmer 500-tisíc dobrovoľníkov zistili, že u pravidelných konzumentov kávy je v priemere o 15 percent nižšie riziko vzniku mozgovej príhody než u tých, ktorí kávu nepijú. V prípade dobrovoľníkov, ktorí konzumovali tri až štyri šálky kávy denne, sa toto riziko znížilo až o 17 percent.
Káva pomáha pamäti
Vo vyššom veku je ohrozená nielen ľudská pamäť, ale aj ďalšie myšlienkové procesy. Tie umožňujú ľuďom rozpoznávať, pamätať si, učiť sa a prispôsobovať sa neustále sa meniacim podmienkam prostredia. Ide napríklad o pamäť, pozornosť, koncentráciu, rýchlosť myslenia, porozumenie informáciám a rečové funkcie. Najnovšia štúdia doktorky Lenore Arab, realizovaná na vzorke štyritisíc účastníkov starších ako 65 rokov, ukázala, že u žien klesajú tieto mozgové funkcie menej, ak pijú kávu alebo čaj.
Káva môže pomôcť predchádzať Alzheimeru a cukrovke
Počet ľudí trpiacich rôznymi formami stareckej demencie alebo Alzheimerovou chorobou neustále rastie a v nasledujúcich dvadsiatich rokoch sa má zdvojnásobiť. Podľa britských vedcov z King's College dosiahne počet ľudí trpiacich Alzheimerom budúci rok celosvetovo 35 miliónov, v roku 2030 už 65,7 milióna a po roku 2050 až 115,4 milióna. Experti z Floridy potvrdili skoršie pozorovania, že u pravidelných konzumentov kávy sa táto vážna degeneratívna choroba vyskytuje menej často ako u ľudí, ktorí kávu nepijú. V káve je totiž prítomná látka, ktorá v spolupráci s kofeínom zvyšuje tvorbu rastového faktoru brániaceho rozvoju Alzheimerovej choroby a zlepšuje pamäť.
Rovnako diabetes mellitus II. typu sa objavuje najmä vo vyššom veku. Americká štúdia, ktorá hodnotila riziko vzniku tejto formy cukrovky, potvrdila, že u ľudí, ktorí pijú viac než štyri šálky kávy denne, bolo riziko vzniku diabetu II. typu o 67 percent nižšie ako tých, ktorí kávu nepili.
Informácie agentúre SITA poskytol Michal Holčík z Inštitútu kávy.
Vedci a lekári upozorňujú, že sa účinky konzumácie kávy prejavujú u každého človeka individuálne. Pri posudzovaní prospešnosti kávy preto treba brať do úvahy viacero faktorov, ako je napríklad zdravotný stav konzumenta, množstvo denne vypitých šálok alebo druh kávy, z ktorej sa nápoj pripravuje. Peter Minárik, odborný garant Inštitútu kávy, ako zdraviu prospešné množstvo označuje dve až štyri šálky kávy za deň, teda príjem kofeínu do 300 miligramov.
Káva chráni mozgové cievy
Najnovšia medzinárodná štúdia, ktorá prezentuje výsledky dlhoročného výskumu z rokov 1996 až 2010, potvrdzuje pozitívny vplyv konzumácie kávy na prevenciu cievnych mozgových príhod. Autori štúdie na vzorke takmer 500-tisíc dobrovoľníkov zistili, že u pravidelných konzumentov kávy je v priemere o 15 percent nižšie riziko vzniku mozgovej príhody než u tých, ktorí kávu nepijú. V prípade dobrovoľníkov, ktorí konzumovali tri až štyri šálky kávy denne, sa toto riziko znížilo až o 17 percent.
Káva pomáha pamäti
Vo vyššom veku je ohrozená nielen ľudská pamäť, ale aj ďalšie myšlienkové procesy. Tie umožňujú ľuďom rozpoznávať, pamätať si, učiť sa a prispôsobovať sa neustále sa meniacim podmienkam prostredia. Ide napríklad o pamäť, pozornosť, koncentráciu, rýchlosť myslenia, porozumenie informáciám a rečové funkcie. Najnovšia štúdia doktorky Lenore Arab, realizovaná na vzorke štyritisíc účastníkov starších ako 65 rokov, ukázala, že u žien klesajú tieto mozgové funkcie menej, ak pijú kávu alebo čaj.
Káva môže pomôcť predchádzať Alzheimeru a cukrovke
Počet ľudí trpiacich rôznymi formami stareckej demencie alebo Alzheimerovou chorobou neustále rastie a v nasledujúcich dvadsiatich rokoch sa má zdvojnásobiť. Podľa britských vedcov z King's College dosiahne počet ľudí trpiacich Alzheimerom budúci rok celosvetovo 35 miliónov, v roku 2030 už 65,7 milióna a po roku 2050 až 115,4 milióna. Experti z Floridy potvrdili skoršie pozorovania, že u pravidelných konzumentov kávy sa táto vážna degeneratívna choroba vyskytuje menej často ako u ľudí, ktorí kávu nepijú. V káve je totiž prítomná látka, ktorá v spolupráci s kofeínom zvyšuje tvorbu rastového faktoru brániaceho rozvoju Alzheimerovej choroby a zlepšuje pamäť.
Rovnako diabetes mellitus II. typu sa objavuje najmä vo vyššom veku. Americká štúdia, ktorá hodnotila riziko vzniku tejto formy cukrovky, potvrdila, že u ľudí, ktorí pijú viac než štyri šálky kávy denne, bolo riziko vzniku diabetu II. typu o 67 percent nižšie ako tých, ktorí kávu nepili.
Informácie agentúre SITA poskytol Michal Holčík z Inštitútu kávy.
Seniori sa nemusia báť kávy - diskusné fórum čitateľov