|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 31.1.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Emil
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
12. mája 2015
SEMANČÍK: Reťazce by mali predávať podobné výrobky s rovnakými maržami
Obchodné reťazce by v rámci dodržiavania pravidiel spravodlivej hospodárskej súťaže na trhoch Európskej únie mali predávať porovnateľné výrobky s ...
Zdieľať
Milan Semančík Foto: FOTO TASR/Henrich Mišovič
Bratislava 12. mája (TASR) – Obchodné reťazce by v rámci dodržiavania pravidiel spravodlivej hospodárskej súťaže na trhoch Európskej únie mali predávať porovnateľné výrobky s rovnakými maržami. Nespravodlivé prerozdeľovanie marží v potravinovom reťazci medzi prvovýrobcov, spracovateľov a obchod je jedna z príčin úpadku slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva, povedal predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milan Semančík na otvorení Medzinárodnej konferencia Potraviny a obchod 2015 (Food & Trade 2015), ktorá sa dnes konala v Bratislave. Podľa šéfa SOPK by Slovensko malo zaviesť pravidelné monitorovanie marží. Ako príklad uviedol Francúzsko."Na Slovensku je veľký rozdiel medzi odbytovou cenou poľnohospodárov, potravinárov a spotrebiteľskou cenou na pultoch obchodov, v tom nemožno uprieť dominantné postavenie obchodných reťazcov. Čo nás mrzí ešte viac, postupne sa domáce tovary nahrádzajú zahraničnými a na porovnateľné potraviny obchody dávajú rozdielne marže, čím sa domáce produkty s vyššou maržou stávajú nepredajnými," upozornil predseda SPPK.
Na rozdiel od prvovýrobcov a spracovateľov, ktorí sú podľa Semančíka "čitateľní", to čo čitateľné nie je, je na strane obchodu. "Napriek tomu, že marže sa na Slovensku nesledujú a tým pádom sa nedá o čo oprieť, aby sme mali objektívne informácie, od ktorých by sme sa odrazili, z čísel, ktoré máme k dispozícii od našich členov, nám jednoznačne vychádza, že najhoršie je na tom prvovýrobca," konštatoval Semančík. V tejto súvislosti poukázal aj na obrovský prepad stavu hospodárskych zvierat.
"Nevyužívame produkčný potenciál, ktorý sme na Slovensku v minulosti využívali, keďže vo väčšine komodít sme boli sebestační. V niektorých kategóriách sme dnes na úrovni 30 % stavu oproti tomu, ktorý sme mali v roku 1990. Najvypuklejšie je to pri bravčovom mäse, kde sme závislí od dovozu už z 3/4, v roku 1990 sme boli sebestační," pripomenul a tento vývoj označil za alarmujúci. Úpadok v porovnaní s rokom 1990 zaznamenal aj cukrovarnícky priemysel, keď počet cukrovarov z 10 v roku 1990 klesol na dva a klesol aj počet pivovarov z 15 v roku 1990 na päť. To všetko sa podľa Semančíka podpísalo pod prepad ukazovateľa potravinovej sebestačnosti Slovenska, ktorá klesla na úroveň 50 %, kým všetky vyspelé krajiny si držia úroveň potravinovej sebestačnosti minimálne na úrovni 80 %. Slovensko takto v roku 2014 vykázalo záporné saldo 1,39 miliardy eur v obchode s agrokomoditami. "Zhruba 60 % komodít je nahraditeľných a tým pádom strácame aj pracovné príležitosti tým, že sa vyrábajú mimo Slovenska," varoval šéf SOPK.
SPPK konferenciu zorganizovala spoločne s Európskym hospodárskym a sociálnym výborom.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR