![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Nedeľa 23.2.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Roman, Romana
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Selaví oslavovalo Sauvignon Blanc Day
Vinársky sviatok Sauvignonov populárny najmä na Novom Zélande, mohli Slováci osláviť 3. mája aj v Bratislave, konkrétne v Reštaurácii a vínotéke Selaví na Klobučníckej 4. Práve na tomto ...
Zdieľať

Oficiálne oslavy odrody Sauvignon Blanc začínajú každoročne 3. mája v srdci vinárskej oblasti Nového Zélandu. U nás nie je tento sviatok príliš známy a nevenujeme mu intenzívnu pozornosť tak, ako vo svete. Vinári v Marlborough si však pripomínajú tento významný deň mnohými aktivitami, ochutnávkami, návštevami regiónu a vzdelávaním sa o tejto zaujímavej odrode.
Majiteľ vinárstva Fabig Fabiga z moravských Hustopečí, ktoré sa na odrodu Sauvignon Blanc orientuje, Roman Fabig, je v Českej republike považovaný za kráľa moravských Sauvignonov a keďže výrobu vín orientuje do gastronomického segmentu, svoj talent spojil so šéfkuchárom Selaví, Jirkom Zajíčkom. Ten pripravil 5-chodové degustačné menu zo sezónnych surovín, ako púpava, špargľa, hrášok či žerucha. "V rámci vytvárania menu som akceptoval najmä vína, ktoré museli dotvárať s chodmi harmóniu. Vždy staviame na čerstvosť sezónnych surovín, ktoré sme tentokrát zladili v kombinácii trávnatých sauvignonov," vysvetlil J. Zajíček.
Perla gastronómie v súlade modernosti a tradície
Kuchyňa Selaví v sebe nesie prívlastky ako živelnosť, tradícia a autentickosť tvorby. Miestna zelenina, bylinky a produkty výhradne od lokálnych dodávateľov zároveň dopĺňajú hlavné elementy, ktoré sa odrážajú v prípravách všetkých pokrmov. V reštaurácii a vínotéke Selaví môžete očakávať s ľahkosťou naservírovanú inovatívnu gastronómiu so zachovaním integrity miestnych oblastí, ktorú podčiarkuje historický súlad modernosti a tradície. Štyri ročné obdobia nám navyše poskytujú široký a pestrý výber čerstvých ingrediencií, vďaka čomu sa paralelne a s nekonečným farbeným spektrom odrážajú v každom sezónnom menu reštaurácie. Práve tieto prvky charakterizujú mozaiku kuchárskeho umenia českého šéfkuchára Jirku Zajíčka, ktorý nakonfiguroval kuchyňu Selaví s inovatívnosťou, no zároveň s odkazom na tradíciu. Vyberiete si z viac ako 400 druhov vín – z rodinných a butikových vinárstiev zo Slovenska, Moravy a regiónu bývalej Rakúsko-Uhorskej monarchie. Z nich viete dokonca ochutnať aj formou "by the glass" – t. j. po pohári.
Bc. Zuzana Antalová,
PR marketingová špecialistka,
Selaví
Inzercia
Zdroj: Webnoviny.sk - Selaví oslavovalo Sauvignon Blanc Day © SITA Všetky práva vyhradené.