|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
04. decembra 2012
Sebestačnosť Slovenska vo výrobe potravín je nedostatočná
Slovensko nie je v produkcii základných potravín sebestačné ani na 60 %. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedol Milan Semančík, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory ...
Zdieľať
BRATISLAVA 4. decembra - Slovensko nie je v produkcii základných potravín sebestačné ani na 60 %. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedol Milan Semančík, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).
Táto úroveň je podľa Semančíka hlboko pod akceptovateľnou mierou, ktorá sa podľa potravinárov začína aspoň na 80 percentách. "Treba poznamenať, že v roku 1990 bolo Slovensko vo výrobe základných agropotravinárskych produktov sebestačné," dodal. Krajina musí podľa Semančíka podniknúť razantné kroky na zvrátenie tohto nepriaznivého stavu, inak bude naďalej pokračovať úpadok poľnohospodárskej produkcie a klesať zamestnanosť na vidieku.
Možné riešenia nízkej predajnosti domácich produktov vidí SPPK v organizovaní farmárskych trhov, vytvorení elektronického a tlačeného katalógu slovenských potravín a zriadení odbytového fondu. SPPK tak chce v ľuďoch prebudiť väčší spotrebiteľský patriotizmus a zároveň má v úmysle vysvetliť, že lacnejší nákup nie je vždy výhodnejší.
Hlboko pod prijateľnou hranicou je podľa potravinárov aj podiel domácich potravín na pultoch slovenských obchodov. Posledné prieskumy SPPK hovoria o celkovom poklese pod úroveň 40%. Agentúra GfK uvádza približne 54-percentné zastúpenie.
V tejto oblasti si v porovnaní s rokom 2011 polepšili jedine kvasená kapusta (nárast o 48 %) a šťavy z ovocia a zeleniny (nárast o 23 %). Na druhej strane, vyše 50-percentný prepad zaznamenal podiel slovenského bravčového mäsa, hovädzie si pohoršilo dokonca o 60 %.
Táto úroveň je podľa Semančíka hlboko pod akceptovateľnou mierou, ktorá sa podľa potravinárov začína aspoň na 80 percentách. "Treba poznamenať, že v roku 1990 bolo Slovensko vo výrobe základných agropotravinárskych produktov sebestačné," dodal. Krajina musí podľa Semančíka podniknúť razantné kroky na zvrátenie tohto nepriaznivého stavu, inak bude naďalej pokračovať úpadok poľnohospodárskej produkcie a klesať zamestnanosť na vidieku.
Možné riešenia nízkej predajnosti domácich produktov vidí SPPK v organizovaní farmárskych trhov, vytvorení elektronického a tlačeného katalógu slovenských potravín a zriadení odbytového fondu. SPPK tak chce v ľuďoch prebudiť väčší spotrebiteľský patriotizmus a zároveň má v úmysle vysvetliť, že lacnejší nákup nie je vždy výhodnejší.
Hlboko pod prijateľnou hranicou je podľa potravinárov aj podiel domácich potravín na pultoch slovenských obchodov. Posledné prieskumy SPPK hovoria o celkovom poklese pod úroveň 40%. Agentúra GfK uvádza približne 54-percentné zastúpenie.
V tejto oblasti si v porovnaní s rokom 2011 polepšili jedine kvasená kapusta (nárast o 48 %) a šťavy z ovocia a zeleniny (nárast o 23 %). Na druhej strane, vyše 50-percentný prepad zaznamenal podiel slovenského bravčového mäsa, hovädzie si pohoršilo dokonca o 60 %.