20. decembra 2018
Ilustračné foto. Foto: TASR - Tomáš DobošBratislava 20. decembra (TASR) – Med je šiestou najčastejšie falšovanou a znehodnotenou potravinou v Európskej únii (EÚ). Celosvetový nedostatok medu a zvýšený dopyt po ňom len zvyšuje frekvenciu výskytu falšovaných medov. Upozorňuje na to Juraj Majtán z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied (SAV), ktorý sa venuje výskumu medu.
Spotrebiteľ má podľa Majtána len málo možností, ako znížiť riziko kúpy falšovaného alebo znehodnoteného medu. "
V prvom rade sa treba vyhýbať medom, pri ktorých nie je známy ich zreteľný pôvod, ako napríklad "zmes medov z krajín EÚ a mimo EÚ", radí. Najlepším rozhodnutím pre spotrebiteľa je podľa neho kúpa medu od overeného včelára vo svojom okolí. Ako tvrdí, takzvaní
"hoby včelári" nemajú dôvod falšovať med a svoju produkciu predajú hneď v ten rok, ako med vytočia. Starnutím med totiž nestráca len na chuti, ale aj na svojom pozitívnom zdravotnom účinku.
"Z dôvodu každoročnej nižšej produkcie medu a vysokého dopytu po tejto komodite môžeme predpokladať, že frekvencia falšovania medu bude narastať," podotkol Majtán. Jedným z vedeckých cieľov laboratória apidológie a apiterapie Ústavu molekulárnej biológie SAV je preto identifikácia nových markerov kvality a vývoj rýchlych kvalitatívnych testov, ktoré by odhaľovali falšované medy. "
Keďže med sa používa aj ako zdravotnícka pomôcka v manažmente hojenia rán, našou snahou je aj objasňovať a charakterizovať mechanizmus účinku medu, čím by sme podporili jeho širšie použitie v modernej medicíne," spresnil Majtán.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR