|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Sobota 16.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Agnesa
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
14. augusta 2016
Salmonelózou sa toto leto z vajec a hydiny nakazilo asi 1200 ľudí
Ilustračná snímka
Zdieľať
Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič
Bratislava 14. augusta (TASR) - Počas tohto leta potvrdili lekári salmonelózu u 1203 ľudí. Výskyt ochorenia je podľa hygienikov vyšší práve v priebehu júna, júla a augusta, kedy je teplo. Tento rok diagnostikovali celkovo salmonelózu zatiaľ u 2922 pacientov, hospitalizovať museli 886 z nich."Faktorom prenosu ochorenia sú najmä nedostatočne tepelne spracované jedlá pripravované z produktov živočíšneho charakteru, napríklad z vajec a hydiny," povedala pre TASR Martina Merková z ÚVZ SR. Najviac chorých bolo v Žilinskom kraji (567 prípadov), najmenej v Trenčianskom (201). V tomto roku bolo v tejto súvislosti hlásených viac ako 100 epidémií.
Prenosom nákazy môžu byť okrem hydinového mäsa a vajec aj cukrárenské a lahôdkové výrobky a zmrzlina, ak sú do nich pridávané nedostatočne tepelne spracované vajíčka. Surovina môže byť nakazená už pred spracovaním, alebo sa kontaminuje v jeho priebehu, a to nečistými rukami. Podľa hygienikov si treba dať pozor aj na dosku, na ktorej sa surové mäso spracováva. Treba ju potom vydezinfikovať.
Aby baktéria salmonela vyvolala salmonelózu, musí sa v potravine rozmnožiť. Prejavy nákazy, napríklad intenzívne črevné problémy, sa dostavia šesť až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín.
Pred salmonelózou sa možno chrániť dostatočným tepelným upravením a preváraním jedla, správnym skladovaním potravín, čistotou rúk či kuchyne.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR