![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Štvrtok 20.3.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Víťazoslav
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
19. augusta 2017
Salmonelózou sa toto leto u nás nakazilo viac ako 1500 ľudí
Ilustračné foto, salmonelóza
Zdieľať

Faktorom prenosu bývajú zväčša nedostatočne tepelne spracované jedlá z vajec či hydiny. "Tento rok diagnostikovali celkovo salmonelózu zatiaľ u 3206 osôb, hospitalizovať museli približne tretinu z nich," povedala Jozefína Kaššová z ÚVZ SR. V tomto roku zatiaľ hygienici zaznamenali 153 epidémií salmonelóz.
Prenosom nákazy môžu byť okrem hydinového mäsa a vajec aj cukrárenské a lahôdkové výrobky a zmrzlina, ak sú do nich pridávané nedostatočne tepelne spracované vajíčka. Surovina môže byť nakazená už pred spracovaním alebo sa kontaminuje v jeho priebehu, a to nečistými rukami. Podľa hygienikov si treba dať pozor aj na dosku, na ktorej sa surové mäso spracováva. Treba ju potom vydezinfikovať.
Aby baktéria salmonela vyvolala salmonelózu, musí sa v potravine rozmnožiť. Prejavy nákazy, napríklad intenzívne črevné problémy, sa dostavia šesť až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín.
Pred salmonelózou sa možno chrániť dostatočným tepelným upravením a preváraním jedla, správnym skladovaním potravín, čistotou rúk či kuchyne.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR