|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
16. augusta 2015
Salmonelou sa toto leto nakazilo viac ako 1100 ľudí
Počas tohto leta nahlásili lekári hygienikom vyše 1100 ochorení na salmonelózu. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje, že ochorenie má svoje maximá v priebehu ...
Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Bratislava 16. augusta (TASR) – Počas tohto leta nahlásili lekári hygienikom vyše 1100 ochorení na salmonelózu. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje, že ochorenie má svoje maximá v priebehu júna, júla a augusta, kedy je teplo."Za tento rok evidujeme takmer 2400 prípadov. Znamená to, že temer 50 percent ochorení bolo nahlásených práve cez leto," povedala pre TASR Lenka Skalická z úradu.
Pacienti sa nakazili najmä z hydinového mäsa, vajec a výrobkov z nich. Obsahovali baktériu salmonelu. Hospitalizáciu pre nákazu salmonelou si počas tohto roka vyžiadalo takmer 30 percent prípadov. "Najvyššia chorobnosť bola v Žilinskom a najmenšia v Trenčianskom kraji," uviedla Skalická. Ochorenia však lekári hlásili zo všetkých krajov.
V tomto roku bolo hlásených takmer 100 epidémií, v ktorých ochorelo vyše 1000 ľudí. V jednej sa nakazilo najviac 21 ľudí, z krajov hlásili aj menšie rodinné epidémie.
Prenosom nákazy môžu byť podľa Skalickej okrem hydinového mäsa a vajec aj cukrárenské a lahôdkové výrobky a zmrzlina, ak sú do nich pridávané nedostatočne tepelne spracované vajíčka. "Prameňom nákazy sú najmä sliepky a iná hydina," podotkla Skalická.
Surovina môže byť nakazená už pred spracovaním, alebo sa kontaminuje v jeho priebehu, a to nečistými rukami. Podľa hygienikov si treba dať pozor aj na dosku, na ktorej sa surové mäso spracováva. Treba ju potom vydezinfikovať.
Aby baktéria salmonela vyvolala ochorenie, musí sa v potravine rozmnožiť. Prejavy nákazy, napríklad intenzívne črevné problémy, sa dostavia šesť až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín.
Pred salmonelózou sa možno chrániť dostatočným tepelným upravením a preváraním jedla, správnym skladovaním potravín, čistotou rúk či kuchyne.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR