![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Utorok 4.3.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Kazimír
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
22. októbra 2017
Salašnícku sezónu v Zázrivej ukončili sťahovaním salaša do dediny
Na snímke bačovia počas ukončenia salašníckej sezóny (rôsac) v Zázrivej dňa 22. októbra 2017. Rôsac (tzv. rozsad) je sťahovanie a návrat salaša z letnej paše (hôľ) do dediny, kde sa ovce rozdeľujú majiteľom.
Zdieľať

Podľa koordinátora projektu Trasa valašskej kultúry Petra Madigára bolo podujatie obce Zázrivá zamerané na zachovávanie tradícií spojených s dedičstvom valaskej kolonizácie a kultúry. "Bačovia, ovčiari a nadšenci tradičného ovčiarstva a salašníctva zo Zázrivej a z mikroregiónu Terchovská dolina predviedli v spolupráci s folklórnou skupinou Kýčera sťahovanie salaša a zvyky, ktoré s tým boli spájané," povedal Madigár.
"Bača s valachmi si brali zo salaša všetku výbavu, takisto zatvárali koliby. Uhasili oheň, ktorý musel horieť od prvého rediku - prvého dňa na salaši. Zobrali všetky pomôcky, nástroje, výrobky. No a v dedine sa účtovali, či už so salašným spolkom alebo s gazdami. Teda rozdeľovali naspäť ovce. Tak, ako sa na jar miešajú a vyháňajú do spoločného stáda, tak sa na jeseň opäť rozdeľovali na zimný chov ku gazdom," vysvetlil koordinátor projektu Trasa valašskej kultúry.
Doplnil, že súčasťou podujatia bolo kulinárske stretnutie Tradičné a starosvetské jedlá v Zázrivej, na ktorom varili desať jedál. "Medzi tradičnejšími nechýbali halušky, či už kapustové, alebo bryndzové. Z menej tradičných sa uvarila napríklad kulaša, zamrvanka, sekanka alebo glgany. Snažili sme sa priblížiť starú gastronómiu a trochu inšpirovať ľudí, ktorí tieto recepty nepoznajú. V budúcnosti to možno bude aj inšpiráciou pre miestne reštaurácie. Mnohé z týchto jedál sú veľmi chutné, aj keď špecifické a možno, že dnes nezodpovedajú úplne modernej gastronómii. Ale je to naše kultúrne dedičstvo, takže sa ho snažíme uchovávať," dodal Madigár.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR