Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Gala

26. januára 2018

S Paulom Bocusom sa prišlo rozlúčiť 1500 šéfkuchárov


Tagy: Paul Bocus

Paul Bocus, ilustračná snímka.



Zdieľať
Paul Bocus, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP
 
Paríž 26. januára (TASR) - Za účasti asi 1500 šéfkuchárov z celého sveta a tisícov obdivovateľov sa v piatok v Katedrále sv. Jána vo francúzskom meste Lyon konal pohrebný obrad známeho francúzskeho šéfkuchára a propagátora francúzskej kuchyne Paula Bocusa, ktorý zomrel 21. januára vo veku 91 rokov v obci Collonges-au-Mont-d'or v kraji Saone, kde sa narodil a kde prevádzkoval svoju reštauráciu L'Auberge du Pont de Collonges.


Rečníci na poslednej rozlúčke s "Monsieurom Paulom" vysoko vyzdvihovali jeho kuchárske umenie a jeho prínos pre francúzske kulinárske umenie, ako aj jeho imidž vo svete tvorený i prostredníctvom siete jeho reštaurácií.

Vládu krajiny na pohrebe zastupovali minister vnútra a bývalý primátor Lyonu Gérard Collomb a predseda Ústavnej rady Laurent Fabius, ktorý bol počas svojho pôsobenia vo funkcii ministra zahraničných vecí veľkým obhajcom "diplomacie pomocou gastronómie".

Collomb v prejave uviedol, že Francúzi Bocusovým odchodom strácajú nielen šéfkuchára, ale "jedného z najväčších vyslancov Francúzska".

Bocuse bol veľkým fanúšikom používania masla a čerstvých potravín pri varení. Medzi jeho vyhlásené špeciality patrila hľuzovková polievka zapečená pod čapicou z lístkového cesta a frikasé z kurčaťa z kraja Bresse podávané so smrčkovou omáčkou.

Reštaurácia, ktorú Bocuse prevádzkoval vo svojom rodisku Collonges-au-Mont-d'Or, sa pýšila troma hviezdičkami kulinárskeho sprievodcu Michelin.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

Tagy: Paul Bocus
   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
VIDEO: Emotikony zvýšia bezpečnosť na ceste
<< predchádzajúci článok
Slávny Benátsky karneval opäť priláka do mesta lagún turistov