|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Sobota 2.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Dnes je Pamiatka zosnulých
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
17. januára 2017
Rozmýšľate, čo zjesť?Pizza ovládla Medzinárodný deň talianskych kuchýň
Talianska pizza sa dnes pri príležitosti Medzinárodného dňa talianskych kuchýň stane oficiálnym vyslancom talianskej gastronómie.
Zdieľať
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Rím 17. januára (TASR) - Talianska pizza sa dnes pri príležitosti Medzinárodného dňa talianskych kuchýň stane oficiálnym vyslancom talianskej gastronómie. V roku 2017 pôjde už o desiaty ročník tohto dňa. Jeho organizátori zdôrazňujú, že oficiálny pokrm, taliansku pizzu, bude možné 17. januára tohto roku pripravovať v dvoch podobách: buď ako pizzu Margheritu podľa pôvodného receptu, alebo ako pizzu s prísadami podľa vlastného výberu - dôležité bude v tom prípade dodržať taliansky postup prípravy.
Prvýkrát tento deň Virtuálna skupina talianskych kuchárov zorganizovala v roku 2008.
Talianski kuchári sa tradične pripravujú na 17. január s cieľom podporiť pravú nefalšovanú taliansku gastronómiu.
V taliančine sa tento deň nazýva La Giornata Internazionale delle Cucine Italiane; do angličtiny ho Taliani prekladajú ako International Day of Italian Cuisines (IDIC), teda talianske kuchyne v množnom čísle. Vyjadruje sa tým najmä regionálna rozmanitosť toho, čomu sa jednoducho hovorí "talianska kuchyňa".
Pre ňu je typický chlieb, olivový olej a rajčiny, ale ovplyvňovali ju aj iné regionálne či národné produkty a ingrediencie: na severe maslo, niektoré syry, z Rakúska štrúdľa. Na Sicílii možno nájsť arabské gastronomické vplyvy.
Pre typickú taliansku kuchyňu je dôležitou skutočnosťou jej domáca príprava a využívanie najmä sezónnych potravín a produktov. Mnohé jedlá sa v minulosti varili v chudobných rodinách, avšak šikovnosťou a fantáziou pri ich príprave sa časom podarilo priviesť ich na vysokú úroveň a neraz sa označujú ako miestna špecialita.
Termín Medzinárodného dňa talianskych kuchýň - 17. január - nie je náhodný. V ten deň na Apeninskom polostrove slávili katolícky sviatok sv. Antona. Okrem toho sa v ten deň tradične začínal karneval.
Organizátori Medzinárodného dňa talianskych kuchýň využívajú tento deň aj na odovzdávanie Ceny talianskej kuchyne (Italian Cuisine Worldwide Awards) jednotlivcom, ktorí prispeli k zavedeniu, zachovaniu alebo rozšíreniu originálnej talianskej kuchyne vo svete.
Laureátom "Oscara talianskej kuchyne" v zahraničí sa napríklad v roku 2010 stal slávny kuchár Jamie Oliver, ale je ním aj šéf tímu Ferrari Formule-1 Gianfelice Guerini.
Medzinárodný deň talianskych kuchýň organizuje združenie Virtuálna skupina talianskych kuchárov (Gruppo virtuale cuochi italiani, GVCI), ktoré zoskupuje približne 1200 profesionálnych majstrov v bielej čiapke, pracujúcich vo vyše 70 krajinách sveta.
Popri chvále na chutný pokrm v ten deň ide aj o upozornenie, že názov talianska kuchyňa sa neraz zneužíva na jedlá, ktoré v princípe s Talianskom nemajú nič spoločné. Ak má 17. január prispievať k lepšiemu poznávaniu talianskej gastronómie a gastronomickej kultúry, potom má zároveň jasne povedať NIE zneužívaniu jej mena.
V minulých rokoch na Medzinárodný deň talianskych kuchýň majstri varešky pripravovali: rezeň z karé na milánsky spôsob (2016), prekladané baklažány (2015), špagety s rajčinovou omáčkou a bazalkou (2014), zákusok tiramisu (2013), teľacie mäso so špikovou kosťou a s milánskym rizotom (2012), janovské pesto (2011), široké cestoviny s ragú na bolonský spôsob (2010), rizoto na milánsky spôsob (2009) a špagety alla carbonara (2008).
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR