Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Kultúra

17. januára 2017

Rozmýšľate, čo zjesť?Pizza ovládla Medzinárodný deň talianskych kuchýň



Talianska pizza sa dnes pri príležitosti Medzinárodného dňa talianskych kuchýň stane oficiálnym vyslancom talianskej gastronómie.



Zdieľať
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Rím 17. januára (TASR) - Talianska pizza sa dnes pri príležitosti Medzinárodného dňa talianskych kuchýň stane oficiálnym vyslancom talianskej gastronómie.


V roku 2017 pôjde už o desiaty ročník tohto dňa. Jeho organizátori zdôrazňujú, že oficiálny pokrm, taliansku pizzu, bude možné 17. januára tohto roku pripravovať v dvoch podobách: buď ako pizzu Margheritu podľa pôvodného receptu, alebo ako pizzu s prísadami podľa vlastného výberu - dôležité bude v tom prípade dodržať taliansky postup prípravy.

Prvýkrát tento deň Virtuálna skupina talianskych kuchárov zorganizovala v roku 2008.

Talianski kuchári sa tradične pripravujú na 17. január s cieľom podporiť pravú nefalšovanú taliansku gastronómiu.

V taliančine sa tento deň nazýva La Giornata Internazionale delle Cucine Italiane; do angličtiny ho Taliani prekladajú ako International Day of Italian Cuisines (IDIC), teda talianske kuchyne v množnom čísle. Vyjadruje sa tým najmä regionálna rozmanitosť toho, čomu sa jednoducho hovorí "talianska kuchyňa".

Pre ňu je typický chlieb, olivový olej a rajčiny, ale ovplyvňovali ju aj iné regionálne či národné produkty a ingrediencie: na severe maslo, niektoré syry, z Rakúska štrúdľa. Na Sicílii možno nájsť arabské gastronomické vplyvy.

Pre typickú taliansku kuchyňu je dôležitou skutočnosťou jej domáca príprava a využívanie najmä sezónnych potravín a produktov. Mnohé jedlá sa v minulosti varili v chudobných rodinách, avšak šikovnosťou a fantáziou pri ich príprave sa časom podarilo priviesť ich na vysokú úroveň a neraz sa označujú ako miestna špecialita.

Termín Medzinárodného dňa talianskych kuchýň - 17. január - nie je náhodný. V ten deň na Apeninskom polostrove slávili katolícky sviatok sv. Antona. Okrem toho sa v ten deň tradične začínal karneval.

Organizátori Medzinárodného dňa talianskych kuchýň využívajú tento deň aj na odovzdávanie Ceny talianskej kuchyne (Italian Cuisine Worldwide Awards) jednotlivcom, ktorí prispeli k zavedeniu, zachovaniu alebo rozšíreniu originálnej talianskej kuchyne vo svete.

Laureátom "Oscara talianskej kuchyne" v zahraničí sa napríklad v roku 2010 stal slávny kuchár Jamie Oliver, ale je ním aj šéf tímu Ferrari Formule-1 Gianfelice Guerini.

Medzinárodný deň talianskych kuchýň organizuje združenie Virtuálna skupina talianskych kuchárov (Gruppo virtuale cuochi italiani, GVCI), ktoré zoskupuje približne 1200 profesionálnych majstrov v bielej čiapke, pracujúcich vo vyše 70 krajinách sveta.

Popri chvále na chutný pokrm v ten deň ide aj o upozornenie, že názov talianska kuchyňa sa neraz zneužíva na jedlá, ktoré v princípe s Talianskom nemajú nič spoločné. Ak má 17. január prispievať k lepšiemu poznávaniu talianskej gastronómie a gastronomickej kultúry, potom má zároveň jasne povedať NIE zneužívaniu jej mena.

V minulých rokoch na Medzinárodný deň talianskych kuchýň majstri varešky pripravovali: rezeň z karé na milánsky spôsob (2016), prekladané baklažány (2015), špagety s rajčinovou omáčkou a bazalkou (2014), zákusok tiramisu (2013), teľacie mäso so špikovou kosťou a s milánskym rizotom (2012), janovské pesto (2011), široké cestoviny s ragú na bolonský spôsob (2010), rizoto na milánsky spôsob (2009) a špagety alla carbonara (2008).

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Jamiroquai zahviezdia na Colours of Ostrava 2017
<< predchádzajúci článok
Pri načerpaní nesprávneho paliva treba okamžite odstaviť auto