![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Pondelok 10.2.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Gabriela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
27. januára 2016
Rezort: Využívanie regionálnych prírodných domácich potravín sa zlepší
Využívanie regionálnych prírodných domácich potravín sa zlepší. Uviedlo to Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v predkladacej správe k ...
Zdieľať
![](https://www2.teraz.sk/usercontent/photos/5/c/d/3-5cd3b75a0614c32aa66d3453feb52751f83a5af3.jpg)
"Cieľom predloženého návrhu nariadenia vlády je upraviť podmienky predaja spracovaných produktov rastlinného pôvodu konečnému spotrebiteľovi vzhľadom na to, že poznatky z praxe poukazujú na potrebu úpravy množstiev prvotných produktov rastlinného pôvodu a doplnenia o množstvá spracovaných produktov rastlinného pôvodu, nakoľko sú spotrebiteľmi takéto produkty žiadané," zdôvodnilo MPRV návrh novely.
Podľa rezortu pôdohospodárstva sa výrazne taktiež zníži plytvanie s potravinami hlavne na vidieckej úrovni a umožní sa pokračovanie v používaní tradičných metód spracovania regionálnych surovín pri výrobe potravín, a to aj v regiónoch s geografickým znevýhodnením.
Účelom vládneho nariadenia je podľa MPRV umožniť vyrábať spracované rastlinné produkty v domácich podmienkach výrobcu, avšak nejde o podniky, ktorých koncepcia zahŕňa určitú kontinuitu činností ani určitý stupeň organizácie.
Tzv. malým množstvom spracovaných produktov rastlinného pôvodu je podľa novely nariadenia množstvo, ktoré prvotný výrobca vyrába vo svojom súkromnom hospodárstve a priamo predáva konečnému spotrebiteľovi, alebo dodáva miestnej maloobchodnej prevádzkarni, ktorá priamo zásobuje konečného spotrebiteľa, a to vtedy, ak ide ročne o spracované ovocie či zeleninu do 1250 kg suroviny, alebo o kvasenú kapustu do 500 kg suroviny, pestované konzervované a sušené huby do 50 kg, o sirupy, ovocné šťavy a zeleninové šťavy do 1250 kg suroviny, či o spracované produkty z obilia a zemiakov do 400 kg hmotnosti suroviny (lokše, pagáče, cestoviny).
Výrobcom je podľa návrhu nariadenia ten, kto spracúva produkty z vlastnej pestovateľskej činnosti, vyrába z nich spomínané produkty a je na tento účel zaregistrovaný na regionálnej veterinárnej a potravinovej správe. Výrobca malého množstva spracovaných produktov rastlinného pôvodu je povinný používať len také suroviny, ktoré zodpovedajú požiadavkám bezpečnosti potravín.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR