|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
18. júna 2021
Reštauráciám a hotelom pred letom chýba až 40-tisíc ľudí, pomôcť by mohlo zníženie DPH
Pred letnou sezónou chýba v sektore gastra a ubytovania 40-tisíc ľudí. Reštaurácie a hotely pre výrazný pokles tržieb nedokážu pri reštarte konkurovať svojou ponukou na trhu práce. Jedným z ...
Zdieľať
18.6.2021 (Webnoviny.sk) - Pred letnou sezónou chýba v sektore gastra a ubytovania 40-tisíc ľudí. Reštaurácie a hotely pre výrazný pokles tržieb nedokážu pri reštarte konkurovať svojou ponukou na trhu práce.
Jedným z dôvodov, prečo je ponuka miezd v stravovacích a ubytovacích prevádzkach výrazne nižšia v porovnaní s inými odvetviami, je vysoké daňové a odvodové zaťaženie pre tieto služby, ktoré sú náročné na spotrebu práce.
Ako ďalej upozornil generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Marek Harbuľák, to spôsobuje, že o prácu v tomto segmente nie je záujem.
V období pred pandémiou patrili ubytovacie i stravovacie služby pritom k lídrom s najvyšším medziročným nárastom pracovných miest, pričom dvojciferným číslom rástli aj priemerné mzdy.
Ako pripomína Marek Harbuľák, situácia sa v minulom roku dramaticky zmenila. V dôsledku prijatých opatrení boli ubytovacie a stravovacie služby prevažnú časť obdobia, a to od polovice marca 2020 zatvorené alebo ich podnikanie a poskytovanie služieb bolo výrazné obmedzené.
Dopad týchto opatrení bol tak výrazný, že ani napriek čerpaniu štátnej pomoci a využitiu rôznych nástrojov pomoci zo strany štátu nedokázala pomoc zabrániť prepúšťaniu.
Podľa údajov Štatistického úradu SR od vypuknutia pandémie prišlo v dôsledku prijatých opatrení o prácu viac ako 40-tisíc ľudí v hotelierstve a gastro prevádzkach. Predstavuje to pokles o viac ako 36 percent v porovnaní s obdobím pred pandémiou. S poklesom zamestnanosti sa znižovala podľa AHRS aj priemerná mzda.
Podľa AHRS pätina zamestnancov, ktorí o prácu prišli v dôsledku pandémie, sa najmä do gastro prevádzok nevráti pre neistotu a obavy o možnú stratu zamestnania v prípade tretej vlny pandémie. Až 60 percent ľudí by chcelo pracovať v tomto sektore ak by boli vyššie platy.
„Netreba pritom zabúdať ani na ďalšie významné prínosy gastronómie a hotelierstva pre ekonomiku a spoločnosť. Tento sektor je výrazným zamestnávateľom žien, až 60 percent všetkých zamestnancov tvorili pred pandémiou práve ženy. A 20 percent všetkých zamestnancov tvoria ľudia vo veku do 25 rokov, ktorí práve v tomto sektore získavajú prvé pracovné skúsenosti. Takmer 90 percent všetkých zamestnancov sú pracovníci s ukončeným stredným odborným vzdelaním," dodal Marek Harbuľák.
Podľa AHRS jedným z riešení, ako oživiť pracovný trh a prilákať do gastro prevádzok personál, je zníženie sadzby DPH. Nižšia DPH umožní podľa Mareka Harbuľáka zamestnávateľom zvýšiť mzdy, vytvárať pracovné miesta. Potvrdzujú to podľa neho aj skúsenosti z iných európskych krajín.
„Pomoc v podobe nižšej DPH potrebujú gastro prevádzky a hotely práve teraz, pri svojom reštarte počas letnej sezóny, len tak to bude mať zmysel a preukázateľné prínosy pre štát, zamestnancov a zamestnávateľov," zdôraznil Marek Harbuľák.
Zdroj: Webnoviny.sk - Reštauráciám a hotelom pred letom chýba až 40-tisíc ľudí, pomôcť by mohlo zníženie DPH © SITA Všetky práva vyhradené.
Jedným z dôvodov, prečo je ponuka miezd v stravovacích a ubytovacích prevádzkach výrazne nižšia v porovnaní s inými odvetviami, je vysoké daňové a odvodové zaťaženie pre tieto služby, ktoré sú náročné na spotrebu práce.
Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu
Ako ďalej upozornil generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Marek Harbuľák, to spôsobuje, že o prácu v tomto segmente nie je záujem.
Situácia sa zmenila
V období pred pandémiou patrili ubytovacie i stravovacie služby pritom k lídrom s najvyšším medziročným nárastom pracovných miest, pričom dvojciferným číslom rástli aj priemerné mzdy.
Ako pripomína Marek Harbuľák, situácia sa v minulom roku dramaticky zmenila. V dôsledku prijatých opatrení boli ubytovacie a stravovacie služby prevažnú časť obdobia, a to od polovice marca 2020 zatvorené alebo ich podnikanie a poskytovanie služieb bolo výrazné obmedzené.
Nezabránili prepúšťaniu
Dopad týchto opatrení bol tak výrazný, že ani napriek čerpaniu štátnej pomoci a využitiu rôznych nástrojov pomoci zo strany štátu nedokázala pomoc zabrániť prepúšťaniu.
Podľa údajov Štatistického úradu SR od vypuknutia pandémie prišlo v dôsledku prijatých opatrení o prácu viac ako 40-tisíc ľudí v hotelierstve a gastro prevádzkach. Predstavuje to pokles o viac ako 36 percent v porovnaní s obdobím pred pandémiou. S poklesom zamestnanosti sa znižovala podľa AHRS aj priemerná mzda.
Nevrátia sa pre neistotu
Podľa AHRS pätina zamestnancov, ktorí o prácu prišli v dôsledku pandémie, sa najmä do gastro prevádzok nevráti pre neistotu a obavy o možnú stratu zamestnania v prípade tretej vlny pandémie. Až 60 percent ľudí by chcelo pracovať v tomto sektore ak by boli vyššie platy.
„Netreba pritom zabúdať ani na ďalšie významné prínosy gastronómie a hotelierstva pre ekonomiku a spoločnosť. Tento sektor je výrazným zamestnávateľom žien, až 60 percent všetkých zamestnancov tvorili pred pandémiou práve ženy. A 20 percent všetkých zamestnancov tvoria ľudia vo veku do 25 rokov, ktorí práve v tomto sektore získavajú prvé pracovné skúsenosti. Takmer 90 percent všetkých zamestnancov sú pracovníci s ukončeným stredným odborným vzdelaním," dodal Marek Harbuľák.
Riešením je zníženie DPH
Podľa AHRS jedným z riešení, ako oživiť pracovný trh a prilákať do gastro prevádzok personál, je zníženie sadzby DPH. Nižšia DPH umožní podľa Mareka Harbuľáka zamestnávateľom zvýšiť mzdy, vytvárať pracovné miesta. Potvrdzujú to podľa neho aj skúsenosti z iných európskych krajín.
„Pomoc v podobe nižšej DPH potrebujú gastro prevádzky a hotely práve teraz, pri svojom reštarte počas letnej sezóny, len tak to bude mať zmysel a preukázateľné prínosy pre štát, zamestnancov a zamestnávateľov," zdôraznil Marek Harbuľák.
Zdroj: Webnoviny.sk - Reštauráciám a hotelom pred letom chýba až 40-tisíc ľudí, pomôcť by mohlo zníženie DPH © SITA Všetky práva vyhradené.
nasledujúci článok >>
Policajt čelí obvineniu z predaja marihuany a extázy, obchodoval prevažne v Nitrianskom kraji
Policajt čelí obvineniu z predaja marihuany a extázy, obchodoval prevažne v Nitrianskom kraji
<< predchádzajúci článok
Živnostníkom sa zjednoduší podnikanie, doba prerušenia už nebude limitovaná zákonom
Živnostníkom sa zjednoduší podnikanie, doba prerušenia už nebude limitovaná zákonom