|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Utorok 5.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Imrich
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
26. novembra 2005
Reforma nemusí priniesť lacnejší cukor
Európski úradníci si od reformy trhu s cukrom sľubujú výrazné zníženie jeho ceny, cukrovarníci však tvrdia niečo iné.
Zdieľať
Podľa plánov EÚ by v priebehu štyroch nasledujúcich rokov mal cukor zlacnieť o viac ako tretinu, predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku Ivan Kardoš však hovorí len o minimálnom priestore na pokles cien. Môže sa tak stať, že na schválených zmenách sa v konečnom dôsledku „nabalia“ hlavne obchodníci.
Euroúradníkmi očakávané znižovanie cien „bieleho zlata“ by malo prebehnúť hlavne v treťom a vo štvrtom roku reformy, a to až o 36 %. „Prečo by však obchodníci predávali lacnejší cukor, keď ten má stabilizovanú cenu. Cukor sa musí jesť a bude rovnako drahý ako predtým, možné sú len malé poklesy,“ myslí si Kardoš. V súčasnosti sa cena kilogramu cukru pohybuje okolo 30 Sk. Podľa ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona však budú na výrobcov aj predajcov tlačiť konkurenti z tretích krajín, produkujúci cukor z trstiny. Dovoz tejto komodity by sa mal čiastočne uvoľniť už na budúci rok.
V tom istom období sa očakáva aj zlacnenie samotnej cukrovej repy. Jej producenti na Slovensku budú novými pravidlami postihnutí, podľa predsedu Zväzu pestovateľov cukrovej repy Ondreja Lacka poklesne výmera pestovateľských plôch zo súčasných 32-tisíc hektárov zhruba o pätinu. Napriek tomu tí farmári, ktorí investovali do moderných technológií, budú schopní dosahovať zisk. Ostatným pomôžu kompenzácie z EÚ.
Prepočítavať výhodnosť produkcie cukru budú musieť aj cukrovary. Podľa Simona by jedným z riešení mohol byť aj prechod spracovateľov repy na výrobu bioetanolu, Ivan Kardoš však upozorňuje, že si to vyžiada obrovské investície a prakticky postavenie úplne nových závodov. „Do budúcnosti to však je akternatíva,“ pripustil. Ak sa cukrovar rozhodne ukončiť výrobu, dostane v prvých dvoch rokoch reformy kompenzáciu 730 eur za tonu, 10 % z toho pripadne farmárom. Peniaze dostane aj región, kde zanikne výroba cukru. Poľnohospodári postihnutí reformou by do roku 2010 mali postupne dostať financie v objeme 19 mil. eur/rok.
V tom istom období sa očakáva aj zlacnenie samotnej cukrovej repy. Jej producenti na Slovensku budú novými pravidlami postihnutí, podľa predsedu Zväzu pestovateľov cukrovej repy Ondreja Lacka poklesne výmera pestovateľských plôch zo súčasných 32-tisíc hektárov zhruba o pätinu. Napriek tomu tí farmári, ktorí investovali do moderných technológií, budú schopní dosahovať zisk. Ostatným pomôžu kompenzácie z EÚ.
Prepočítavať výhodnosť produkcie cukru budú musieť aj cukrovary. Podľa Simona by jedným z riešení mohol byť aj prechod spracovateľov repy na výrobu bioetanolu, Ivan Kardoš však upozorňuje, že si to vyžiada obrovské investície a prakticky postavenie úplne nových závodov. „Do budúcnosti to však je akternatíva,“ pripustil. Ak sa cukrovar rozhodne ukončiť výrobu, dostane v prvých dvoch rokoch reformy kompenzáciu 730 eur za tonu, 10 % z toho pripadne farmárom. Peniaze dostane aj región, kde zanikne výroba cukru. Poľnohospodári postihnutí reformou by do roku 2010 mali postupne dostať financie v objeme 19 mil. eur/rok.
(ss)