|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 30.1.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Ema
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
21. apríla 2013
Reďkovky - štipľavé ružové guľôčky plné zdravia
Reďkovky sú skvelým doplnkom zdravého a rozmanitého jedálnička. Svojou farbou i jemnou štipľavosťou spestria šaláty a tí, ktorí sa snažia zhodiť nadbytočné kilá, ich môžu pri knihe či ...
Zdieľať
BRATISLAVA 21. apríla – Reďkovky sú skvelým doplnkom zdravého a rozmanitého jedálnička. Svojou farbou i jemnou štipľavosťou spestria šaláty a tí, ktorí sa snažia zhodiť nadbytočné kilá, ich môžu pri knihe či televízii chrumkať namiesto čipsov. My vám prezradíme, prečo si táto vizuálne zaujímavá zelenina zaslúži viac vašej pozornosti.
Vitamín C potrebujete prijímať každodenne, telo ho totiž neukladá a jeho prípadný nadbytok vylúči. Tento vitamín posilňuje imunitu a podporuje tvorbu kolagénu, ktorý je súčasťou zdravej kože, kostí, chrupaviek a ďasien a hrá dôležitú úlohu pri hojení rán i popálenín.
Ak si do šalátu pridáte čo i len pol šálky nakrájaných reďkoviek, zabezpečíte si tým 14 percent odporúčanej dennej dávky.
V jednej reďkovke nájdete gram vlákniny, čo predstavuje približne štyri percentná odporúčanej dennej dávky. Skombinujte ich zopár napríklad s hlávkovým šalátom, pokvapkajte olivovým olejom a máte šalát plný vlákniny, ktorá je mimoriadne dôležitá pre správne trávenie. Zároveň znižuje riziko cukrovky, srdcovocievnych chorôb či rakoviny hrubého čreva a konečníka.
Čo sa týka rakoviny, pomáhajú aj ďalšie látky obsiahnuté v reďkovkách – takzvané izotiokyanáty, ktoré dokážu ničiť rakovinové bunky.
Pre zdravie je nezanedbateľné aj to, že reďkovky majú minimálnu kalorickú hodnotu. Poteší aj obsah kyseliny listovej, B vitamínov, vitamínu K, draslíka, mangánu, horčíka, vápnika, železa, fosforu, sodíka či zinku.
Zrejme ich zvyknete jesť len surové, no pokojne ich môžete použiť aj v teplej kuchyni, napríklad v polievkach. Na Slovensku sú najbežnejšie ružové guľaté reďkovky, no živiny nájdete samozrejme aj v tých ostatných, napríklad čiernych či bielych reďkovkách.
A ak neviete svoje deti prinútiť zeleninu, možno sa vám to podarí práve vďaka originálnym malým ružovým guľôčkam, ktoré sú ideálne na vyrezávanie, napríklad z nich môžete vyrobiť malé muchotrávky.
ZAUJÍMAVÉ FAKTY O REĎKOVKÁCH:
• Reďkovky pochádzajú z Číny, odkiaľ sa na severnú pologuľu vrátane Európy dostali začiatkom 16. storočia
• Ich príbuznými sú napríklad brokolica, karfiol či chren
• Šálka nakrájaných reďkoviek má len 19 kilokalórií
• Ich odborný rodový názov znie Raphanus, čo znamená „rýchlo sa objavovať“. Reďkovky skutočne rastú veľmi rýchlo, iba 25 dní
• Vedia pomôcť s bolesťami brucha a čkaním
• V mexickej Oaxace sa vždy 23. decembra koná Noche de Rabanos – Noc reďkoviek
• Pre vyhladovanú hrdinku knihy Odviate vetrom Scarlett O’ Hara boli reďkovky v jednej chvíli záchranou. Vo vojnou spustošenej krajine totiž nevedela nájsť žiadnu inú potravinu. Práve vtedy vyhlásila slávnu vetu, ktorá zmenila jej život: “Nech mi je Boh svedkom, že nikdy viac nebudem hladovať”.
• Dlhé teplé leto znamená ostrejšie reďkovky
• V starovekom Egypte sa reďkovkami, cibuľou a cesnakom platilo robotníkom, ktorí stavali pyramídy
• Niektoré druhy reďkoviek môžu mať až 45 kilogramov
Myslite na svoje zdravie na Facebooku!
Zdroj: livestrong.com, webmd.com, loveradish.co.uk
Vitamín C potrebujete prijímať každodenne, telo ho totiž neukladá a jeho prípadný nadbytok vylúči. Tento vitamín posilňuje imunitu a podporuje tvorbu kolagénu, ktorý je súčasťou zdravej kože, kostí, chrupaviek a ďasien a hrá dôležitú úlohu pri hojení rán i popálenín.
Ak si do šalátu pridáte čo i len pol šálky nakrájaných reďkoviek, zabezpečíte si tým 14 percent odporúčanej dennej dávky.
V jednej reďkovke nájdete gram vlákniny, čo predstavuje približne štyri percentná odporúčanej dennej dávky. Skombinujte ich zopár napríklad s hlávkovým šalátom, pokvapkajte olivovým olejom a máte šalát plný vlákniny, ktorá je mimoriadne dôležitá pre správne trávenie. Zároveň znižuje riziko cukrovky, srdcovocievnych chorôb či rakoviny hrubého čreva a konečníka.
Čo sa týka rakoviny, pomáhajú aj ďalšie látky obsiahnuté v reďkovkách – takzvané izotiokyanáty, ktoré dokážu ničiť rakovinové bunky.
Pre zdravie je nezanedbateľné aj to, že reďkovky majú minimálnu kalorickú hodnotu. Poteší aj obsah kyseliny listovej, B vitamínov, vitamínu K, draslíka, mangánu, horčíka, vápnika, železa, fosforu, sodíka či zinku.
Zrejme ich zvyknete jesť len surové, no pokojne ich môžete použiť aj v teplej kuchyni, napríklad v polievkach. Na Slovensku sú najbežnejšie ružové guľaté reďkovky, no živiny nájdete samozrejme aj v tých ostatných, napríklad čiernych či bielych reďkovkách.
A ak neviete svoje deti prinútiť zeleninu, možno sa vám to podarí práve vďaka originálnym malým ružovým guľôčkam, ktoré sú ideálne na vyrezávanie, napríklad z nich môžete vyrobiť malé muchotrávky.
ZAUJÍMAVÉ FAKTY O REĎKOVKÁCH:
• Reďkovky pochádzajú z Číny, odkiaľ sa na severnú pologuľu vrátane Európy dostali začiatkom 16. storočia
• Ich príbuznými sú napríklad brokolica, karfiol či chren
• Šálka nakrájaných reďkoviek má len 19 kilokalórií
• Ich odborný rodový názov znie Raphanus, čo znamená „rýchlo sa objavovať“. Reďkovky skutočne rastú veľmi rýchlo, iba 25 dní
• Vedia pomôcť s bolesťami brucha a čkaním
• V mexickej Oaxace sa vždy 23. decembra koná Noche de Rabanos – Noc reďkoviek
• Pre vyhladovanú hrdinku knihy Odviate vetrom Scarlett O’ Hara boli reďkovky v jednej chvíli záchranou. Vo vojnou spustošenej krajine totiž nevedela nájsť žiadnu inú potravinu. Práve vtedy vyhlásila slávnu vetu, ktorá zmenila jej život: “Nech mi je Boh svedkom, že nikdy viac nebudem hladovať”.
• Dlhé teplé leto znamená ostrejšie reďkovky
• V starovekom Egypte sa reďkovkami, cibuľou a cesnakom platilo robotníkom, ktorí stavali pyramídy
• Niektoré druhy reďkoviek môžu mať až 45 kilogramov
Myslite na svoje zdravie na Facebooku!
Zdroj: livestrong.com, webmd.com, loveradish.co.uk
Súvisiace články:
Týmito jedlami nakŕmite svoj mozog (3. 4. 2013)
Jedna z najvýživnejších potravín na svete - špenát (28. 3. 2013)
Paprika - zásobáreň vitamínov, ktorá porazí nadváhu i toxíny (14. 3. 2013)
Doprajte si fazuľu, pomôže s trávením i neustálym hladom (23. 2. 2013)
Kde hľadať bielkoviny, ak sa chcete vyhnúť mäsu (12. 2. 2013)
Superpotraviny, ktoré dokážu predísť rakovine (1. 2. 2013)
Vstávať skôr sa oplatí, potešíte telo i dušu (23. 1. 2013)
Počúvajte hudbu, budete mať dlhší a šťastnejší život (21. 1. 2013)
Ako nepribrať za kancelárskym stolom (16. 1. 2013)
Klinčeky nielen do vianočného punču, ale aj proti bolesti (26. 12. 2012)