Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Kultúra

06. decembra 2005

RECENZIA - Niekedy je rada dôležitejšia ako liek



Bibiana Wallnerová: Láska i zdravie idú cez žalúdok, JIM 78



Zdieľať
Existuje vôbec zdravá strava? - pýta sa autorka knihy o racionálnej výžive. Zároveň si aj odpovedá: Z toho, čo máme k dispozícii a čo nám príroda ponúka, sa dá nielen pomerne zdravo zasýtiť, ale si aj pochutnať.

Bibiana Wallnerová, bývalá redaktorka Slovenského rozhlasu, autorka mnohých rozhlasových hier, poviedok a básní pre deti i dospelých, ako aj textárka viacerých populárnych piesní znova prekvapila čímsi iným. Tentoraz sa prezentuje novou kuchárskou knihou s výstižným titulom Láska i zdravie idú cez žalúdok. Čo ju k napísaniu tejto užitočnej, esteticky pekne vyzerajúcej knižky s farebnými obrázkami príťažlivých dobrôt a praktickými receptami priviedlo? „Záujem mnohých mojich známych, ktorým som pomáhala stravovacími radami. Verím, že kniha pomôže zmierniť viaceré zdravotné problémy a nejednému pomôže aj k uzdraveniu.“
Wallnerová je vychýrená svojimi liečiteľskými schopnosťami už dlhé roky. V databáze má tisíce pacientov, ktorým pomáhala i stále pomáha radami aj konkrétnymi rozpismi receptov stravy či vývarmi z liečivých bylín a plodín. Zvlášť upozorňuje na blahodarné vlastnosti pohánky, prosa či amarantu - láskavca. Tomáš Dobránsky z Kanady v predslove tejto knihy píše: „Som biochemik, pričom biochémia nie je len mojím povolaním, ale aj koníčkom. Pri komunikácii s pani Bibianou som mal však pocit, že z jej strany ide o určitú formu nadinteligencie, o schopnosť rozmerov, ktoré nie som schopný pochopiť. Som priamym svedkom jej liečebných úspechov. Plných 17 rokov existujem bez svojich, kedysi obľúbených, no nie zdravých jedál a nápojov. A necítim sa vytrhnutý zo spoločnosti. Zdravotne som na tom oveľa lepšie ako predtým.“
Pozitívom publikácie je prehľadné zoradenie potravín - obilnín, strukovín, ovocia, zeleniny podľa toho, koľko enzýmov potrebuje ľudský organizmus na ich strávenie. Fundovane približuje pôvod jednotlivých plodín i to, s čím sa môžu pri konzumácii kombinovať, a tiež ich vhodné užívanie pri tom-ktorom ochorení. Knižka nepochybne prispeje i k prevencii objektívne zdravých čitateľov.
Krstná mama knižky, dramaturgička televízie JOJ Mária Šnircová ju pokrstila tento víkend veľmi chutnou a zdravou koreninou - rascou. Popritom sa vyznala pred účastníkmi autogramiády: „Patrím medzi čakateľov na túto knihu už dlho. Konečne budú mnohé vzácne rady a recepty pokope. Pred trinástimi rokmi mi totiž zistili sklerózu multiplex. Odvtedy sa stravujem podľa rád pani Wallnerovej a môžem povedať, že môj stav je stabilizovaný. Chodím, som zamestnaná, šoférujem, občas si aj zatancujem, čiže žijem plnohodnotným životom.“

Anna Sláviková

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Darujte si pod stromček viac času
<< predchádzajúci článok
Ako na Vianoce stolovali šľachtici