|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
18. júla 2022
Radíme: Takto sa najčastejšie prenáša salmonelóza
Bezpríznakovými nosičmi salmonel sú často aj zvieratá v kontaktných zoologických záhradách, zooparkoch, na putovných výstavách plazov a na burzách s predajom zvierat.
Zdieľať
Salmonelóza sa najčastejšie prenáša nedostatočne tepelne upraveným kontaminovaným mäsom, ako aj tepelne neupraveným mliekom a slepačími vajcami či výrobkami z nich. Vedúca Národného referenčného centra pre salmonelózy Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Dagmar Gavačová preto radí okrem správnej prípravy dodržiavať aj osobnú hygienu, dostatočné čistenie pracovných plôch a nástrojov, ale aj správnu manipuláciu a skladovanie surovín a jedál.
"Nenechávajte jedlá, potraviny a nápoje na priamom slnku, či už pri bazéne, na terase chaty alebo v aute," doplnila s tým, že nedodržiavanie týchto zásad môže byť príčinou nákazy. Baktérie salmonely sa v potravinách dokážu množiť a prežívajú aj pri chladničkovej teplote a v mrazených potravinách. Ničí ich teplota 70 stupňov Celzia, preto Gavačová odporúča vyhnúť sa v horúcich mesiacoch vajíčkam namäkko a volské oko opražiť z oboch strán.
Bezpríznakovými nosičmi salmonel sú často aj zvieratá v kontaktných zoologických záhradách, zooparkoch, na putovných výstavách plazov a na burzách s predajom zvierat. Je preto potrebné, aby sa s nimi deti hrali pod dozorom dospelej osoby a po kontakte so zvieraťom si dokonale umyli ruky. "Malo by sa zabrániť kontaktu zvierat (plazov) a detí do päť rokov a odporúčame nekonzumovať potraviny počas prehliadky zvierat," uviedla Gavačová.
Najčastejšie sa vznik akútneho bakteriálneho hnačkového ochorenia vyskytuje u detí v predškolskom veku a u starších ľudí, avšak vnímané je u všetkých vekových kategórií. Príznaky sa môžu prejaviť o šesť až 72 hodín po skonzumovaní kontaminovaného jedla. "Nakazený človek máva vysokú teplotu, pociťuje nevoľnosť, zvracia, má kŕčovité bolesti brucha a časté vodnaté stolice. Nebezpečná pri salmonelóze je strata tekutín," upozornila Gavačová s tým, že ťažká dehydratácia organizmu si v mnohých prípadoch vyžiada hospitalizáciu a infúznu liečbu.
Súvisiace články:
Ako sa zbaviť ôs? Vďaka týmto šiestim fintám nemajú u vás v lete šancu (17. 7. 2022)
Uterák s esenciálnym olejom zlepší spánok a upokojí nervy (10. 7. 2022)
Radíme: Pri návšteve bazéna je potrebné dbať na hygienu najmenších (22. 6. 2022)
Prečo jesť slaninu? (19. 6. 2022)
Radíme: Po kúpaní v bazéne či jazere je potrebná dôkladná hygiena (13. 6. 2022)
Experti zistili, ktorý druh mlieka je najhorší pre zdravie ľudí: Pitie tohto obmedzte (22. 5. 2022)
Čo nepatrí do mikrovlnky? Vajcia či hroznové víno (22. 5. 2022)
Spí s vami vaša mačka v posteli? Rozhodne by mala. Neuveríte, aké to má výhody (1. 5. 2022)
Čo s telom urobí jednodňový pôst? Prináša to len pozitíva (17. 4. 2022)
Po tomto už nikdy nebudete spať bosí. Neuveríte, prečo by ste mali spať v ponožkách (17. 4. 2022)
nasledujúci článok >>
Corey Taylor zo Slipknotu: „Nie som si istý, či to môžem povedať. Povedzme, že som sa už podpísal na každú časť ženského tela.“
Corey Taylor zo Slipknotu: „Nie som si istý, či to môžem povedať. Povedzme, že som sa už podpísal na každú časť ženského tela.“