|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Utorok 5.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Imrich
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
19. septembra 2019
Radíme: Otravu hubami môže zapríčiniť aj nesprávne skladovanie
Ilustračná snímka.
Zdieľať
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová
Bratislava 19. septembra (TASR) – Aj nesprávne skladovanie húb môže spôsobiť otravu ľudského organizmu. Upozorňujú na to odborníci. Podľa štatistík je na Slovensku hospitalizovaných každý rok okolo 100 až 120 pacientov s otravou hubami, pričom u troch až štyroch je otrava zároveň aj príčinou úmrtia."Otráviť sa môžeme napríklad starými a nahnitými hubami, ktoré boli napadnuté nižšími cudzopasnými hubami. Riziko predstavuje aj nesprávne skladovanie húb," povedal lekár Volodymyr Kizyma. Ako priblížil, otrava hubami sa prejavuje najmä bolesťou brucha, nevoľnosťou, pocitom na vracanie až vracaním, hnačkami, kŕčmi, malátnosťou alebo potením.
V rámci prvej pomoci je podľa jeho slov dôležité vyvolať vracanie, zaistiť zvyšky jedla alebo vývratkov na analýzu a zariadiť prevoz do nemocnice. "Pri podozrení na otravu hubami je potrebné zaistiť všetok dostupný materiál, ako napríklad odrezky z húb, obsah žalúdka, vývratky, stolicu, aby sa z týchto vzoriek dal určiť pôvodca otravy," doplnil.
Lekár zdôraznil, že najnebezpečnejšia je otrava s príznakmi po 12 a viac hodinách po požití húb. Najnebezpečnejšia je muchotrávka zelená. Podľa odborníka spôsobí otravu, ktorá má nielen vysokú, ale aj závažnú mortalitu. Ako dodal, hoci sa od 80. rokov minulého storočia vďaka novozavedeným liečebným postupom znížila úmrtnosť pod 20 percent, prípady otravy touto hubou sa vyskytujú aj naďalej.
V slovenských lesoch rastie približne 6000 druhov húb, pričom jedlých a chuťovo výborných je ich približne len 150. Ľudia si najčastejšie mýlia jedovatú muchotrávku zelenú s bedľami či šampiňónmi. Medzi ďalšie jedovaté druhy muchotrávok patria aj muchotrávka končistá, muchotrávka biela, muchotrávka tigrovaná a muchotrávka kráľovská.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Súvisiace články:
Radíme: Pozostalí dedia nielen majetok, ale aj dlhy (16. 9. 2019)
Cesnak a jeho 14 úžasných vlastností (nielen) proti rakovine (25. 8. 2019)
Ako správne nazývať kávy? Malé a veľké presso či piccolo neexistujú. (24. 8. 2019)
Dovolenka v USA: Pripravte sa na rozdiely, radia odtiaľ Slováci (28. 7. 2019)
Med od včelára je liek, ten z obchodu je obvykle len drahé sladidlo. Včelár radí, ako vybrať med (26. 7. 2019)
Radíme: Pred cestou do exotiky sa odporúča informovať sa o očkovaní (17. 7. 2019)
Pri drevostavbách sú dôležité kvalita projektu a výber materiálu (14. 7. 2019)
Radíme: Ak vlak mešká minimálne hodinu, má cestujúci viacero nárokov (11. 7. 2019)
Radíme: Klimatizácia v aute pomáha, len ak je v dobrej kondícii (2. 7. 2019)
RADÍME: Horúčavy môžu spôsobiť vzbĺknutie auta, dôležitá je prevencia (24. 6. 2019)