|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 18.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Eugen
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
04. januára 2023
Radíme: Málo železa môže zapríčiniť únavu, dýchavičnosť či podráždenosť
Za vhodné potraviny sa podľa odborníkov z ÚVZ považuje napríklad mäso, ideálne chudé červené, prípadne morčacie, vnútornosti a najmä pečeň.
Zdieľať
Nedostatočný príjem železa môže zapríčiniť nedostatok energie, únavu, dýchavičnosť, bolesti hlavy, podráždenosť a spôsobiť anémiu. Železo si telo nedokáže vytvoriť samo, preto je dôležité zabezpečiť si kontinuálny prísun tohto minerálu prostredníctvom vhodne zvolených potravín. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR to pripomína na sociálnej sieti.
Za vhodné potraviny sa podľa odborníkov z ÚVZ považuje napríklad mäso, ideálne chudé červené, prípadne morčacie, vnútornosti a najmä pečeň. Ryby a morské živočíchy obsahujú tzv. hémové železo, ktoré dokáže telo rýchlo využiť.
Rastlinná strava, najmä strukoviny, tmavá listová zelenina, orechy a semená, sú zas zdrojom pomalšie vstrebávaného nehémového železa, ozrejmil ÚVZ. "Obidve formy železa majú svoj význam a biologické uplatnenie v organizme. Preto je vhodné, ak je strava pestrá a zmiešaná - čiže bohatá na rastlinné zdroje železa a primerane doplnená aj o zdroje živočíšne," doplnil.
ÚVZ upozornil, že niektoré zložky potravy, nápojov alebo výživových doplnkov môžu brániť vstrebávaniu železa zo stravy. Pri snahe zvýšiť príjem železa z potravín preto odporúča zvýšiť vstrebávanie železa pomocou vitamínu C, ideálne z rastlinných zdrojov - ovocím či zeleninou, nekombinovať železo s vápnikom, vynechať počas jedla a krátko po ňom kávu alebo čaj.
Ľudia, ktorí užívajú lieky, trpia chronickým ochorením alebo anémiou, majú podľa ÚVZ konzultovať vhodnú stratégiu príjmu železa so svojím lekárom. Všeobecné odporúčania ohľadom príjmu železa v potravinách im nemusia vyhovovať.
Železo patrí medzi stopové prvky, ktoré majú v tele nezastupiteľné postavenie. Viac ako dve tretiny železa v organizme sú viazané v červenom krvnom farbive – hemoglobíne. Životne dôležitou funkciou železa je prenos kyslíka z pľúc k bunkám. Zároveň sa podieľa na správnom fungovaní svalových buniek, železo je tiež nevyhnutné pre aktivovanie niektorých enzýmov, tvorbu aminokyselín, kolagénu, hormónov a látok, ktoré slúžia na prenos informácií v nervovej sústave, pripomína ÚVZ.
Vo vysokých dávkach je toxické. "Ak železo získavate z doplnkov, striktne dodržiavajte maximálnu odporúčanú dávku a ostatné pokyny na príbalovom letáku. Zdravý človek sa však železom zo stravy predávkovať nedokáže," uzavrel ÚVZ.
Súvisiace články:
J. Majtán: Med pomáha pri liečbe rán, popálenín či herpesu (23. 12. 2022)
Radíme: Tradičné sviatočné jedlá možno pripraviť aj v zdravšej verzii (21. 12. 2022)
Školské prázdniny 2022/2023 - Termíny školských prázdnin v školskom roku 2022/2023 (15. 12. 2022)
Solíte viac, než je zdravé? Nadmiera soli sa prejaví bolesťami hlavy či problémami so zubami (4. 12. 2022)
Chcete ušetriť energiu v domácnosti? Poradíme vám ako (22. 11. 2022)
Ako vybrať vianočný stromček, ktorý vám doma rýchlo neopadá. Stromček kupujte vonku a zamerajte sa na stav jeho ihličia (20. 11. 2022)
Hrozno je zdrojom antioxidantov, nachádzajú sa aj v šupke bobúľ (22. 10. 2022)
Šupky od zemiakov nepatria do koša, je možné ich ešte efektívne použiť v domácnosti alebo na záhrade (22. 10. 2022)
Odpojením tohto ušetríte veľmi veľa peňazí! (9. 10. 2022)
Rozkrojená cibuľa v miestnosti. Fígeľ našich babičiek, ktorý naozaj funguje (25. 9. 2022)