Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Kultúra

30. septembra 2019

Radíme: Ľudia by mali jesť menej priemyselne spracovaných potravín



Ilustračná snímka.



Zdieľať
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič
Bratislava 30. septembra (TASR) – Ľudia by mali jesť viac základných prirodzených potravín a menej tých priemyselne spracovaných. „Určite by sme vo zvýšenej miere mali prijímať rastlinné produkty, ktoré majú dostatok vlákniny, naopak, znížiť príjem potravín, ktoré majú veľa tukov a soli alebo jednoduchých cukrov,“ odporúča Jana Babjaková z Ústavu hygieny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského, zameraná na problematiku výživy.


Správna výživa je dôležitá z hľadiska prevencie chronických chorôb, napríklad onkologických ochorení, chorôb srdca a ciev, chorôb dýchacieho a tráviaceho systému či rôznych iných. „Ich vznik a vývoj trvá niekoľko rokov až desaťročí. Následky vidno až neskôr, ale môžu byť o to závažnejšie,“ tvrdí Babjaková.

Všeobecným problémom je podľa nej to, že ľudia majú vysoký energetický príjem avšak nízky výdaj, teda málo fyzickej aktivity. Výživové požiadavky sa menia v závislosti od pohlavia, veku či zdravotného stavu a špecifické sú napríklad v období tehotenstva a dojčenia. Avšak vo všeobecnosti by strava mala byť predovšetkým pestrá a vyvážená a jej základom by mala byť zelenina a ovocie. „Treba jesť trochu menej a hýbať sa trochu viac,“ zhrnula lekárka.

Ľudia by mali prijímať menej červeného a spracovaného mäsa a viac rastlinných ako živočíšnych tukov. Tiež obmedziť alebo vylúčiť údeniny, vyprážané jedlá alebo sladené nápoje. Podľa Babjakovej by ľudia tiež mali kontrolovať svoj zlozvyk automaticky si dosoľovať jedlá bez toho, aby ich predtým ochutnali.

„Veľmi dôležitý je aj pravidelný pitný režim a najlepšie je piť obyčajnú vodu. Z hľadiska ochrany ciev je ideálna tvrdá voda s dostatkom kalcia,“ vysvetľuje Babjaková. Sladené nápoje treba podľa nej konzumovať vo veľmi obmedzenej miere. Nevhodné je aj prijímať veľké množstvo alkoholu, ktorý je toxickou látkou, prispieva k vzniku rakoviny a má návykový potenciál.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Štefánikov príbeh vyrozpráva dobrodružný trikový film Cesta do nemožna
<< predchádzajúci článok
Igrica za celoživotný prínos získal Eduard Grečner