|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Utorok 5.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Imrich
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
13. mája 2023
Púpavová polievka. Čistí obličky, chudne sa po nej a chutí fantasticky
Využite ponuku prírody a vráťte sa k receptom našich babičiek. Sú chutné, jednoduché a zdravé! Jedným z nich je jarná púpavová polievka. A dokonca za ňu neutratíte skoro ani cent.
Zdieľať
Pre mnohých zapálených záhradníkov je púpava nepríjemnou burinou, ktorá im nezriadene zanáša priestor. Avšak zároveň sa jedná o pomerne vzácnu liečivú bylinu plnú vitamínov a prospešných látok pre naše zdravie, ktoré je možné využiť aj v kuchyni. A najlepšie je práve teraz v jarnom období.
Na jednoduchý recept na polievku z púpav sa môžete pozrieť v nasledujúcom videu:
Púpava, čiže smotánka lekárska
Údajne pochádza táto krásna rastlina s typicky žltým kvetom z Grécka či severných Himalájí. Neskôr sa rozšírila do oblasti Stredozemia, Euroázie a severnej Afriky. Pre Európanov bola kedysi púpava dôležitou surovinou na prípravu jedla, ale používali ju aj ako liečivo.
Púpavová polievka s mrkvou a pažítkou
Na troche masla speňte ½ až 1 najemno pokrájanú cibuľu, akonáhle zosklovatí, pridajte 1 až 2 nastrúhané mrkvy na hrubom strúhadle a 2 hrsti mladých listov púpavy. Nechajte chvíľu osmažiť a potom zalejte 0,5 l vývaru. Podľa svojich potrieb dochuťte soľou či korením a nechajte minimálne 5 minút povariť. Následne pridajte 500 ml mlieka a 200 ml smotany nechajte 1 až 2 minúty prejsť varom. Potom polievku odstavte a prisypte do nej čerstvo nasekanú pažítku. Prípadne možno polievku pred podávaním dochutiť pár kvapkami citrónovej či limetkovej šťavy a rozmixovať.
A ak chcete byť kreatívni, môžete púpavovú polievku ozdobiť kvetmi púpav či sedmokrások a ľahko zasypať tekvicovými alebo slnečnicovými semienkami. A ako púpava ovplyvní vaše zdravie?
Zlepší trávenie
Pretože púpava obsahuje látky, vďaka ktorým má svoju ľahko horkastú chuť, stimuluje celé tráviace ústrojenstvo k aktívnej činnosti. Jej konzumáciou dochádza k zvýšenej produkcii slín, ktoré pomáhajú štiepiť sacharidy. Zároveň napomáha štiepiť bielkoviny a uvoľňovať žlč, ktorá štiepi tuky.
Chráni obličky, močový systém aj krv
Pretože sú púpavy močopudné, zbavia vás podľa vedcov nadbytočnej vody v tele a vyvarujete sa tak zbytočných opuchov. Púpavové listy sú totiž perfektné diuretikum, ktoré sa využíva nielen v liečiteľstve, ale aj v medicíne. Dokonca majú aj jednu výhodu navyše – neodvádzajú z tela draslík, pretože ho obsahujú pomerne vysoké množstvo. Rozpúšťa obličkové aj močové kamene, znižujú hladinu krvného cukru aj cholesterolu.
Vyrovná hormóny
Púpavové listy pomáhajú znižovať prevahu estrogénov pri endometrióze a tlmia bolesti pŕs pri menštruácii. Pomáhajú udržať v tele zdravú hormonálnu rovnováhu.