|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Utorok 5.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Imrich
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
03. marca 2009
Prvé slamové víno z Mužle bude voňať záhradnými kvetinami
ŠTÚROVO 3. marca (WEBNOVINY) – Prvé slamové víno z mužlianskych viníc bude kvalitné, s vysokou koncentráciou vône záhradných kvetín. „Plus vôňa hrozienok, trošku sušeného ovocia, veľmi málo orechov, v chuti bude vysoká ...
Zdieľať
ŠTÚROVO 3. marca (WEBNOVINY) – Prvé slamové víno z mužlianskych viníc bude kvalitné, s vysokou koncentráciou vône záhradných kvetín. „Plus vôňa hrozienok, trošku sušeného ovocia, veľmi málo orechov, v chuti bude vysoká koncentrácia cukru a zároveň aj kyselín,“ uviedol pre agentúru SITA mužliansky vinár a vinohradník Miroslav Petrech. Mužlianski vinári dnes vylisovali okolo 250 kg hroznovej odrody Cabernet Sauvignon, ktoré ležalo od druhého novembrového týždňa na povale v debničkách na slame. „Hrozno, ktoré dnes lisujeme, má 10°C a predpokladám, že vylisujeme asi 10% šťavy, čiže menej ako pri ľadovom víne,“ odhaduje Petrech. Cukornatosť vylisovanej šťavy bola okolo 32 stupňov, Petrech predpokladá, že po treťom lisovaní stúpne na 33 stupňov.
„Slamové víno vyrábam po prvýkrát, na budúci rok vyskúšam zas inú odrodu,“ povedal Petrech. Ľadové a slamové víno je pre každého vinára výzva, každý vinár robí tieto vína ako "čerešničku na torte."
Pomalé alkoholické kvasenie, fermentácia, potrvá zhruba jeden a pol mesiaca. Keď víno dosiahne 8 až 10 objemových percent alkoholu, filtrovaním sa fermentácia ukončí. „Ja tomu hovorím, že stiahneme kabát, víno zostane len v saku, aby už len čiste dozrievalo, ale bez alkoholického kvasenia,“ vysvetlil Petrech. Pri slamovom víne je primárna aróma, hodnota alkoholu nesmie byť vysoká, maximálne do 10 objemových percent, víno musí mať vysokú koncentráciu zvyškového cukru, teda cukru, ktorý nestačil skvasiť. Hodnota cukru sa má pohybovať okolo 200 – 280 g/l. Bežné vína majú okolo 6 až 7 g zvyškového cukru na liter.
Slamové víno by sa nemalo konzumovať hneď prvý rok. Ak je kvalitne vyrobené, môže sa skladovať aj 30 rokov. Výroba slamového vína nie je natoľko riziková ako výroba ľadového vína. Súčasná výroba slamového vína je módny trend, ale zároveň je to aj skúška vinára. Slamové víno je doplnok vinárskeho sortimentu, nikdy sa nevyrába vo veľkom.
SITA
„Slamové víno vyrábam po prvýkrát, na budúci rok vyskúšam zas inú odrodu,“ povedal Petrech. Ľadové a slamové víno je pre každého vinára výzva, každý vinár robí tieto vína ako "čerešničku na torte."
Pomalé alkoholické kvasenie, fermentácia, potrvá zhruba jeden a pol mesiaca. Keď víno dosiahne 8 až 10 objemových percent alkoholu, filtrovaním sa fermentácia ukončí. „Ja tomu hovorím, že stiahneme kabát, víno zostane len v saku, aby už len čiste dozrievalo, ale bez alkoholického kvasenia,“ vysvetlil Petrech. Pri slamovom víne je primárna aróma, hodnota alkoholu nesmie byť vysoká, maximálne do 10 objemových percent, víno musí mať vysokú koncentráciu zvyškového cukru, teda cukru, ktorý nestačil skvasiť. Hodnota cukru sa má pohybovať okolo 200 – 280 g/l. Bežné vína majú okolo 6 až 7 g zvyškového cukru na liter.
Slamové víno by sa nemalo konzumovať hneď prvý rok. Ak je kvalitne vyrobené, môže sa skladovať aj 30 rokov. Výroba slamového vína nie je natoľko riziková ako výroba ľadového vína. Súčasná výroba slamového vína je módny trend, ale zároveň je to aj skúška vinára. Slamové víno je doplnok vinárskeho sortimentu, nikdy sa nevyrába vo veľkom.
SITA