|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 24.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Emília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
03. marca 2009
Prvé slamové víno z Mužle bude voňať záhradnými kvetinami
Prvé slamové víno z mužlianskych viníc bude kvalitné, s vysokou koncentráciou vône záhradných kvetín.
Zdieľať
Pomalé alkoholické kvasenie, fermentácia, potrvá zhruba jeden a pol mesiaca. Keď víno dosiahne 8 až 10 objemových percent alkoholu, filtrovaním sa fermentácia ukončí. „Ja tomu hovorím, že stiahneme kabát, víno zostane len v saku, aby už len čiste dozrievalo, ale bez alkoholického kvasenia,“ vysvetlil Petrech. Pri slamovom víne je primárna aróma, hodnota alkoholu nesmie byť vysoká, maximálne do 10 objemových percent, víno musí mať vysokú koncentráciu zvyškového cukru, teda cukru, ktorý nestačil skvasiť. Hodnota cukru sa má pohybovať okolo 200 – 280 g/l. Bežné vína majú okolo 6 až 7 g zvyškového cukru na liter.
Slamové víno by sa nemalo konzumovať hneď prvý rok. Ak je kvalitne vyrobené, môže sa skladovať aj 30 rokov. Výroba slamového vína nie je natoľko riziková ako výroba ľadového vína. Súčasná výroba slamového vína je módny trend, ale zároveň je to aj skúška vinára. Slamové víno je doplnok vinárskeho sortimentu, nikdy sa nevyrába vo veľkom.
(SITA)