![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Pondelok 24.2.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Matej
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Mních John Cor z opátstva Lindores Abbey zaznamenal 1. júna pred 520 rokmi dodávku ôsmich balení jačmenného sladu na destilovanie aqua vitae, alebo vody (nápoja) života pre panovníka. Z tohto názvu sa vyvinulo pomenovanie whisky.
Podľa vtedajších mier toto množstvo sladu (asi 152,4 kg) postačovalo na prípravu 1500 fliaš nápoja, ktorý sa v tom čase považoval za medikament.
Benediktíni v škótskych kláštoroch destilovali z jačmenného sladu špiritus, podľa vtedajších poznatkov prospešný zdraviu. Verilo sa, že whisky lieči koliku, ochrnutie alebo kiahne a jej konzumácia prispieva k predĺženiu života.
Whisky sa sprvoti konzumovala mladá. Predpokladá sa, že k zisteniu, že odležaný nápoj nestráca na chuti a kvalite, skôr naopak, prišli náhodou.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR