![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Pondelok 3.3.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Bohumil, Bohumila
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
10. apríla 2015
Provízie za spätné kupovanie gastrolístkov sú reštaurácií vysoké
Zväz hotelov a reštaurácií (ZHR) SR trápia vysoké provízie za spätné odkupovanie stravných lístkov. Zväz tak podľa jeho generálneho sekretára Mareka ...
Zdieľať

"Výšku provízie za spätné odkúpenie stravných lístkov ich emitentmi považuje ZHR SR za vysokú a neprimeranú," uviedol Harbuľák v dnešnom stanovisku zväzu. Povinnosť zabezpečiť teplé jedlo pre zamestnancov vyplýva zo Zákonníka práce, avšak za cenu, ktorá je podľa neho zákonnými úpravami stanovená veľmi nízko.
Z predajnej ceny ktoréhokoľvek jedla alebo nápoja odvádza pritom podnikateľ podľa ZHR takmer 30 % do štátneho rozpočtu vo forme dane z pridanej hodnoty a odvodov do Sociálnej a zdravotnej poisťovne. "Práve toto je dôvod na odmietanie rastu provízie i poplatkov akéhokoľvek druhu," doplnil Harbuľák.
Podnikanie v pohostinských zariadeniach je podľa neho zavalené neprimeranou administratívou vydávanou takmer všetkými rezortmi. "Je regulované vysokým počtom zákonov, nariadení, vyhlášok a v neposlednom rade vysokým daňovým zaťažením," dodal. Každé opatrenie plynúce z platných zákonov a vyhlášok prináša podľa zväzu zvýšenie nákladov, čo sa prejavuje nízkou, takmer nulovou ziskovosťou v tomto odvetví.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR