|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
29. novembra 2015
Proti klimatickej zmene možno bojovať aj zmenou jedálnička
Na klimatickú zmenu a znižovanie emisií oxidu uhličitého môžu mať podľa environmentalistov vplyv nielen vlády, ale aj jednotlivci. Radia preto myslieť na ...
Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Bratislava 29. novembra (TASR) - Na klimatickú zmenu a znižovanie emisií oxidu uhličitého môžu mať podľa environmentalistov vplyv nielen vlády, ale aj jednotlivci. Radia preto myslieť na využívanie obnoviteľných zdrojov, efektívne využívanie dopravy a úspory energií. "Sú aj iné súčasti života, vďaka ktorým môžeme prispieť k boju s klimatickou zmenou. Zamýšľanie sa nad pôvodom jedla a drobné či väčšie úpravy nášho jedálnička sú schopné urobiť veľké veci pre planétu," uviedla hovorkyňa Greenpeace Slovensko Miroslava Ábelová.Ochranári upozorňujú, že napríklad priemyselný chov hospodárskych zvierat a produkcia mäsa a mliečnych výrobkov majú za následok vážne dôsledky pre životné prostredie. "Chov zvierat spôsobuje 18 percent všetkých skleníkových plynov. Spolu s energetickým a dopravným sektorom je tak hlavným odvetvím, ktoré prispieva ku globálnu otepľovaniu. Dobytok okrem toho produkuje nebezpečný plyn - metán. Takisto chov dobytka paradoxne prispieva k hladu, keďže veľké množstvo pestovaných plodín slúži iba ako krmivo pre zvieratá," priblížila Ábelová.
K šetrnejšiemu využívaniu prírodných zdrojov možno prispieť aj nákupom lokálnych produktov. "Ponuky v supermarketoch nás rozmaznávajú. Trvalá ponuka všetkého a stále, vytvára ilúziu, že nie je problém dopestovať čokoľvek, kedykoľvek a tiež to doviezť zákazníkovi takmer predo dvere jeho bytu. Všetko má však svoju cenu," povedala Ábelová. Poukázala na to, že Slováci častokrát nenakupujú lokálne, ale majú šošovicu z Kanady, cesnak z Číny alebo jahody dopestované v španielskych skleníkoch. Problémom je tiež plytvanie s potravinami.
Dôležité je tiež podľa Ábelovej zamýšľať sa nad pôvodom potravín a nad tým, čo ich pestovanie spôsobuje. "Už druhý mesiac sa na juhovýchode Ázie, v Indonézii a v Malajzii, odohráva jedna z najhorších ekologických katastrof. Za tragédiou sa skrývajú špekulácie, že umelo zakladané požiare sú cestou k tomu, ako sa dostať k pozemkom. Tie sa neskôr pretvoria na plantáže, kde sa pestuje palma olejná. Z nej sa získava olej, ktorý je lacnou náhradou rastlinného oleja," pripomenula Ábelová. Možno ho nájsť v zemiakových lupienkoch, cereáliách, v čokoláde či v kozmetike.
Súvisiace články:
Čo robiť, keď vás dieťa zaskočí vedeckou otázkou? (28. 11. 2015)
Radi si cez víkend pospíte? Nerobte to (28. 11. 2015)
Dve hrste vlašských orechov vás ochránia pred infarktom (25. 11. 2015)
Nový objav: Šampanské pomáha zlepšovať pamäť (18. 11. 2015)
Slovo, ktoré zabije každé priateľstvo (4. 11. 2015)
Najlepší a najhorší partner podľa typu vašej osobnosti (18. 10. 2015)
Tri teórie o mužskom mozgu, ktoré vás uvedú do reality (4. 10. 2015)
Deväť čajov, ktoré najlepšie vplývajú na vaše zdravie (4. 10. 2015)
Tipy, ako využiť staré pneumatiky (4. 10. 2015)
Kokosový olej - všestranný pomocník v domácnosti (29. 9. 2015)