Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

11. augusta 2013

Produkcia syrov v SR do konca júna 2013 stúpla o 0,9 %



Na Slovensku sa od začiatku roka do konca júna 2013 vyrobilo spolu 16.394,9 tony (t) syrov (bez topených), čo bolo o 0,9 % viac ako pred rokom. Vyplýva to z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií ...



Zdieľať
Bratislava 11. augusta (TASR) - Na Slovensku sa od začiatku roka do konca júna 2013 vyrobilo spolu 16.394,9 tony (t) syrov (bez topených), čo bolo o 0,9 % viac ako pred rokom. Vyplýva to z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS).

Slovenská parenica je parený jemne údený syr zvinutý do dvoch v tvare S prepojených zvitkov syrovej stuhy s priemerom 6 až 8 cm, vysokých 5 až 8 cm. Foto: TASR/VUP

Polotvrdých syrov sa z toho vyprodukovalo 4886,8 t, v medziročnom porovnaní ich výroba klesla o 6,9 %. Na celkovej produkcii syrov sa polotvrdé syry podieľali 29,8 %. Na rozdiel od polotvrdých syrov produkcia parených syrov sa v tomto roku oživila a dosiahla 2048,3 t, čo bolo o 5,1 % viac ako vlani. Výroba topených syrov sa v 1. polroku 2013 znížila na úroveň 4998,3 t, čo znamenalo medziročný pokles o 15,4 %.

Masla a ostatných výrobkov z mliečneho tuku sa vyrobilo do konca júna 2013 celkove 3467,04 t, čo znamenalo v porovnaní s januárom až júnom 2012 nárast o 2 %.

Produkcia konzumného mlieka dosiahla do konca júna 2013 úroveň 166.525,1 t, teda medziročne stúpla o 0,9 %. Trvanlivé mlieko z toho tvorilo 147.972,9 t, medziročne sa ho vyrobilo o 1,5 % viac. Trvanlivé mlieko tvorilo na celkovej produkcii konzumného mlieka do konca 1. polroka až 88,9-% podiel. Produkcia polotučného trvanlivého mlieka sa však v tomto roku znížila o 1,8 % na 124.982,1 t. Výroba konzumnej smotany tiež klesla, vyrobilo sa jej o 1,3 % menej ako vlani v 1. polroku, spolu 15.592,3 t.

Medziročný nárast o 4,8 % sa zaznamenal pri výrobe kyslomliečnych výrobkov (vrátane jogurtov), ktorých sa v SR v tomto roku do konca júna vyprodukovalo spolu 32.502,4 t. Produkcia jogurtov v 1. polroku v porovnaní s obdobím január až jún 2012 stúpla o 2,4 % na 19.334,3 t. Kyslomliečnych nápojov sa do konca júna 2013 vyrobilo spolu 13.168,1 t, čo bolo medziročne o 8,5 % viac.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Slovensko prijalo tento rok prvú cyklostratégiu, Česi ju majú 10 rokov
<< predchádzajúci článok
Ukrajinci pašovali na Slovensko takmer dva milióny cigariet