|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Streda 25.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Dnes je 1. Sviatok vianočný
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
17. januára 2016
Priveľa zemiakov môže zvýšiť riziko tehotenskej cukrovky
Častá konzumácia zemiakov ...
Zdieľať
Vedci tvrdia, že ak by ženy nahradili zemiaky zeleninou, strukovinami alebo celozrnnými potravinami, ich náchylnosť k tomuto druhu diabetu by klesla o 9 až 12 percent.BRATISLAVA 17. januára (WebNoviny.sk) - Častá konzumácia zemiakov môže u žien zvyšovať riziko gestačného diabetu (známeho aj ako tehotenská cukrovka, pozn. SITA). Tvrdia to americkí vedci v štúdii publikovanej v odbornom časopise BMJ. Ako uviedli, prepojenie tehotenskej cukrovky a zemiakov, pravdepodobne spôsobuje škrob v týchto plodinách, ktorý vyvoláva prudký nárast hladiny cukru v krvi.
V štúdii sledovali 21 693 tehotenstiev u zdravotných sestier v rokoch 1991 až 2001, pričom ani jedna zo zúčastnených pred otehotnením netrpela žiadnou chronickou chorobou. Každé štyri roky ženy uvádzali ako často sa zemiaky vyskytli v ich strave a či zaznamenali nejaké prípady tehotenskej cukrovky. Počas daného výskumu vedci zaznamenali 854 prípadov gestačného diabetu, pričom do úvahy brali aj faktory ako vek, výskyt diabetu v rodine, obezita, telesná aktivita a celkové stravovanie.
Vedci zistili, že u tehotných žien, ktoré týždenne zjedli dve až štyri stogramové porcie varených a pečených zemiakov, zemiakovej kaše či zemiakových lupienkov, sa riziko tohto špecifického druhu diabetu zvýšilo o 27 percent. U tých, ktoré jedli viac ako päť porcií, vzrástlo až o 50 percent. Odborníci predpokladajú, že ak by ženy aspoň dva razy do týždňa jedli miesto zemiakov zeleninu, strukoviny alebo celozrnné potraviny, ich náchylnosť k vzniku tehotenskej cukrovky by klesla o 9 až 12 percent.
Britskí experti však pre spravodajský portál BBC zdôraznili, že zatiaľ neexistuje dostatok dôkazov na to, aby ženy varovali pred konzumáciou zemiakov. "Aby sme sa mohli dozvedieť viac, je to ešte potrebné preskúmať v kontrolovanom prostredí. Vieme, že ženy značne znížia riziko gestačného diabetu, ak budú jesť zdravo, vyvážene a budú aktívne," uviedla Emily Burns z organizácie Diabetes UK.
Gestačný diabetes mellitus sa prejavuje vysokou hladinou cukru v krvi. Medzi jeho symptómy patria sucho v ústach, únava a časté močenie. Hladinu cukru si ženy s tehotenskou cukrovkou môžu udržať pod kontrolou stravou, cvičením a v niektorých prípadoch aj liekmi. Ak sa správne nelieči, môže viesť k predčasným pôrodom alebo potratom. Gestačný diabetes zvyčajne zmizne po narodení dieťaťa.
Informácie pochádzajú z webstránok www.bbc.com a www.bmj.com.
Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.
V štúdii sledovali 21 693 tehotenstiev u zdravotných sestier v rokoch 1991 až 2001, pričom ani jedna zo zúčastnených pred otehotnením netrpela žiadnou chronickou chorobou. Každé štyri roky ženy uvádzali ako často sa zemiaky vyskytli v ich strave a či zaznamenali nejaké prípady tehotenskej cukrovky. Počas daného výskumu vedci zaznamenali 854 prípadov gestačného diabetu, pričom do úvahy brali aj faktory ako vek, výskyt diabetu v rodine, obezita, telesná aktivita a celkové stravovanie.
Vedci zistili, že u tehotných žien, ktoré týždenne zjedli dve až štyri stogramové porcie varených a pečených zemiakov, zemiakovej kaše či zemiakových lupienkov, sa riziko tohto špecifického druhu diabetu zvýšilo o 27 percent. U tých, ktoré jedli viac ako päť porcií, vzrástlo až o 50 percent. Odborníci predpokladajú, že ak by ženy aspoň dva razy do týždňa jedli miesto zemiakov zeleninu, strukoviny alebo celozrnné potraviny, ich náchylnosť k vzniku tehotenskej cukrovky by klesla o 9 až 12 percent.
Britskí experti však pre spravodajský portál BBC zdôraznili, že zatiaľ neexistuje dostatok dôkazov na to, aby ženy varovali pred konzumáciou zemiakov. "Aby sme sa mohli dozvedieť viac, je to ešte potrebné preskúmať v kontrolovanom prostredí. Vieme, že ženy značne znížia riziko gestačného diabetu, ak budú jesť zdravo, vyvážene a budú aktívne," uviedla Emily Burns z organizácie Diabetes UK.
Gestačný diabetes mellitus sa prejavuje vysokou hladinou cukru v krvi. Medzi jeho symptómy patria sucho v ústach, únava a časté močenie. Hladinu cukru si ženy s tehotenskou cukrovkou môžu udržať pod kontrolou stravou, cvičením a v niektorých prípadoch aj liekmi. Ak sa správne nelieči, môže viesť k predčasným pôrodom alebo potratom. Gestačný diabetes zvyčajne zmizne po narodení dieťaťa.
Informácie pochádzajú z webstránok www.bbc.com a www.bmj.com.
Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.