|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
Prírodné výživové doplnky
Potravinové doplnky výživy majú rôzne zloženie (minerálne, vitamínové, rôzne komplexy) i formy. Je zaujímavé sledovať ako s vývojom rástlo poznanie ich účinnosti. Prvotne i dodnes používané ...
Zdieľať
BRATISLAVA 26. novembra (WBN/PR) - Potravinové doplnky výživy majú rôzne zloženie (minerálne, vitamínové, rôzne komplexy) i formy. Je zaujímavé sledovať ako s vývojom rástlo poznanie ich účinnosti. Prvotne i dodnes používané anorganické minerály (jemne mleté horniny alebo nerastné soli) majú priemernú vstrebateľnosť 5-10%. Na efektívny účinok pri takejto vstrebateľnosti - napríklad vápnika - je potrebné skonzumovať niekedy až okolo 40-50 tabliet denne... Vedeli ste o tom?
V šesťdesiatych rokoch XX. storočia sa objavili chelátované minerály. Chelátovaný minerál je prvok, na ktorý je naviazaná telu vlastná amínokyselina, enzým alebo proteín. Ich vstrebateľnosť v tejto forme vzrástla až na 40 %. Po nich prišli koloidné minerály - molekuly látky rozptýlené vo vode - ich záporný elektrický náboj zlepšil vstrebateľnosť vzhľadom na kladný náboj črevnej steny až na 98%...
Všetky pripravované syntetické prípravky však majú jeden nedostatok. Ponúkajú organizmu len vybranú látku či skupinku látok. Výskum v deväťdesiatych rokoch ukázal, že napriek snahe o tvorbu komplexnejších prípravkov s využitím synergických efektov nedosahujú ani človekom vytvorené koloidné prípravky účinnosť pôvodných prírodných produktov.
Príčina? Ovocie, zelenina, rastliny obsahujú stopy zlúčenín, ktoré nevieme udržať stabilné v nami tvorených komplexoch. Preto viacerí výrobcovia potravinových doplnkov odmietli cestu syntézy, a zvolili cestu extrakcie toho čo vytvorila príroda. Príkladom sú ovocné či zeleninové šťavy, výluhy plodov či listov za studena i za tepla. Výsledkom sú prípravky s vysokou účinnosťou.
Pozrime sa napríklad na šťavu z rakytníka. Práve v období chrípok a prechladnutí sa s úspechom používa šťava vylisovaná z jeho malých oranžových plodov na posilnenie imunity. Aj plody rakytníka rastúceho na niektorých slovenských sídliskách či pri cestách (z tých sa šťava samozrejme nelisuje) obsahujú veľké množstvo vitamínov, antioxidantov, rôznych bioflavonoidov, najmä však peknú dávku vitamínu C.
V tejto súvislosti je zaujímavý údaj, že odroda rakytníka Gala-1 (pestovaná ekologicky pre výrobcu Weleda v talianskom Toskánsku) obsahuje dokonca viac ako 600 mg vitamínu C na 100 mililitrov šťavy (šesťkrát viac ako kiwi, dvadsaťkrát viac ako pomaranč!). V komplexe s ostatnými prírodnými látkami sa prejavuje synergický efekt všetkých zastúpených látok a vitamín účinkuje naozaj jedinečne.
Ak sa v okolí objavujú prejavy chrípky či nachladení, ak sa niekto venuje športu a chce byť plný pohody a v dobrej kondícii, je ideálne zaradiť šťavu z neho ako súčasť jedálnička. Prípravky z rakytníka sa používajú tiež ako doplnok liečby pri problémoch so žalúdkom, podporujú liečbu očných problémov, vhodné sú tiež v období rekonvalescencie. Obnovujú chuť do jedla.
Rakytník je možné vypiť, možno ho aj zjesť – trh ponúka rôzne formy či už v podobe rakytníkového sirupu, šťavy, cukríkov alebo kyslastej marmelády. Sirup je výborný do koktejlov i do netradičných marinád – hodí sa k zmrzline i k divine.
Netradičným výživovým doplnkom je v dnešnej dobe sirup z trnky. Jej planá chuť na kríku nedáva tušiť, že výsledný produkt po lisovaní a sterilizácii je celkom príjemný a nabitý minerálmi spolu s niektorými zriedkavými stopovými prvkami. Obsiahnutá dobre prijateľná forma železa robí z neho v našich zemepisných šírkach popri slivkovej šťave najlepší zdroj prírodného železa prijateľný ako pre malé deti tak i pre dospelých zle znášajúcich syntetické doplnky s obsahom železa.
Obľúbený je tiež výluh z brezových listov v podobe očistnej kúry podporujúcej rozpúšťanie obličkových kameňov s výrazným preventívnym účinkom degeneratívnych ochorení (reuma, dna a pod.), prírodné šťavy z čiernych ríbezlí, jarabiny, čučoriedok,... Ich skvelé účinky poznali už naše babičky.
Hoci niektorí výrobcovia v súčasnosti dobrý výrobok "pokazia" pridaním syntetických sladidiel, či aróm, každý poctivo pripravený potravinový doplnok z čistých prírodných zdrojov vzhľadom na obsah komplexov látok významne prispieva k celkovému zlepšeniu zdravotného stavu. Najmä v čase jesene a zimy, keď imunitný systém privíta efektívnu podporu.
www.weleda.sk
V šesťdesiatych rokoch XX. storočia sa objavili chelátované minerály. Chelátovaný minerál je prvok, na ktorý je naviazaná telu vlastná amínokyselina, enzým alebo proteín. Ich vstrebateľnosť v tejto forme vzrástla až na 40 %. Po nich prišli koloidné minerály - molekuly látky rozptýlené vo vode - ich záporný elektrický náboj zlepšil vstrebateľnosť vzhľadom na kladný náboj črevnej steny až na 98%...
Všetky pripravované syntetické prípravky však majú jeden nedostatok. Ponúkajú organizmu len vybranú látku či skupinku látok. Výskum v deväťdesiatych rokoch ukázal, že napriek snahe o tvorbu komplexnejších prípravkov s využitím synergických efektov nedosahujú ani človekom vytvorené koloidné prípravky účinnosť pôvodných prírodných produktov.
Príčina? Ovocie, zelenina, rastliny obsahujú stopy zlúčenín, ktoré nevieme udržať stabilné v nami tvorených komplexoch. Preto viacerí výrobcovia potravinových doplnkov odmietli cestu syntézy, a zvolili cestu extrakcie toho čo vytvorila príroda. Príkladom sú ovocné či zeleninové šťavy, výluhy plodov či listov za studena i za tepla. Výsledkom sú prípravky s vysokou účinnosťou.
Pozrime sa napríklad na šťavu z rakytníka. Práve v období chrípok a prechladnutí sa s úspechom používa šťava vylisovaná z jeho malých oranžových plodov na posilnenie imunity. Aj plody rakytníka rastúceho na niektorých slovenských sídliskách či pri cestách (z tých sa šťava samozrejme nelisuje) obsahujú veľké množstvo vitamínov, antioxidantov, rôznych bioflavonoidov, najmä však peknú dávku vitamínu C.
V tejto súvislosti je zaujímavý údaj, že odroda rakytníka Gala-1 (pestovaná ekologicky pre výrobcu Weleda v talianskom Toskánsku) obsahuje dokonca viac ako 600 mg vitamínu C na 100 mililitrov šťavy (šesťkrát viac ako kiwi, dvadsaťkrát viac ako pomaranč!). V komplexe s ostatnými prírodnými látkami sa prejavuje synergický efekt všetkých zastúpených látok a vitamín účinkuje naozaj jedinečne.
Ak sa v okolí objavujú prejavy chrípky či nachladení, ak sa niekto venuje športu a chce byť plný pohody a v dobrej kondícii, je ideálne zaradiť šťavu z neho ako súčasť jedálnička. Prípravky z rakytníka sa používajú tiež ako doplnok liečby pri problémoch so žalúdkom, podporujú liečbu očných problémov, vhodné sú tiež v období rekonvalescencie. Obnovujú chuť do jedla.
Rakytník je možné vypiť, možno ho aj zjesť – trh ponúka rôzne formy či už v podobe rakytníkového sirupu, šťavy, cukríkov alebo kyslastej marmelády. Sirup je výborný do koktejlov i do netradičných marinád – hodí sa k zmrzline i k divine.
Netradičným výživovým doplnkom je v dnešnej dobe sirup z trnky. Jej planá chuť na kríku nedáva tušiť, že výsledný produkt po lisovaní a sterilizácii je celkom príjemný a nabitý minerálmi spolu s niektorými zriedkavými stopovými prvkami. Obsiahnutá dobre prijateľná forma železa robí z neho v našich zemepisných šírkach popri slivkovej šťave najlepší zdroj prírodného železa prijateľný ako pre malé deti tak i pre dospelých zle znášajúcich syntetické doplnky s obsahom železa.
Obľúbený je tiež výluh z brezových listov v podobe očistnej kúry podporujúcej rozpúšťanie obličkových kameňov s výrazným preventívnym účinkom degeneratívnych ochorení (reuma, dna a pod.), prírodné šťavy z čiernych ríbezlí, jarabiny, čučoriedok,... Ich skvelé účinky poznali už naše babičky.
Hoci niektorí výrobcovia v súčasnosti dobrý výrobok "pokazia" pridaním syntetických sladidiel, či aróm, každý poctivo pripravený potravinový doplnok z čistých prírodných zdrojov vzhľadom na obsah komplexov látok významne prispieva k celkovému zlepšeniu zdravotného stavu. Najmä v čase jesene a zimy, keď imunitný systém privíta efektívnu podporu.
www.weleda.sk