|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič
Bratislava 21. augusta (TASR) – Druhá vlna sociálneho balíčka, ktorý platí od mája 2019, zvýšila náklady slovenských pekárov na zamestnancov priemerne o 12 %. Údaje vychádzajú zo štatistiky Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC), ktorý aktuálne zastrešuje pekárenské spoločnosti zamestnávajúce dohromady viac ako 7000 zamestnancov. "Pekári veľmi citlivo vnímajú zvyšovanie mzdových nákladov, keďže rastú rýchlejšie ako ich premietnutie do reálnych odbytových cien," hovorí Tatiana Lopúchová, predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktorá zároveň upozorňuje na fakt, že ak v roku 2020 stúpne minimálna mzda na úroveň približne 600 eur, celkové náklady na pracovníkov porastú v pekárňach priemerne o ďalších 15 %.
Mzdové náklady pritom podľa zväzu tvoria najvyššiu položku pri nákladoch na výrobu. Kým v roku 2017 tvorili osobné náklady 37 % z celkových nákladov, v minulom roku už tvorili 40 %. "V roku 2019 tento podiel opäť rástol. Celková cena práce zamestnancov pekární aktuálne tvorí priemerne až 43 % všetkých nákladov na výrobu. Predpoklad, spolu s očakávaným rastom minimálnej mzdy, je, že cena práce sa bude na nákladoch podieľať až 45 percentami," priblížila Lopúchová. Podľa nej sú tieto fakty pre pekárenský segment reálnou hrozbou.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov zároveň upozorňuje, že najväčší problém budú pociťovať najmä veľké priemyselné pekárne, ktoré zamestnávajú veľký počet ľudí. Tých sa totiž najviac dotklo zavedenie sociálneho balíčka v dvoch vlnách, ale zároveň zavedenie rekreačného poukazu pre firmy zamestnávajúce viac ako 50 pracovníkov.
Podľa Lopúchovej boli menšie pekárne nútené v snahe o elimináciu dosahov vyšších osobných nákladov pristupovať k zastaveniu činnosti počas víkendov či sviatkov, prípadne zrušili výrobu v nočných hodinách. "Dôvodom bol fakt, že pekárne nevedeli tak rýchlo premietnuť svoje zvýšené náklady do odbytových cien v plnej miere. Veľké priemyselné pekárne, ktoré majú výrobu naviazanú na vysoké dodávky čerstvého pečiva, však tento krok nemohli urobiť," dodala Lopúchová.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR