![]() |
27. marca 2009
Reza Malekzadeh z Teheránskej univerzity spolu s kolegami skúmal zvyklosti pri pití čaju u 300 ľudí trpiacich rakovinou pažeráka a ďalších 571 zdravých mužov a žien z rovnakej oblasti na severe Iránu. V tomto regióne je totiž najvyšší výskyt rakoviny pažeráka na svete, no počet fajčiarov a konzumácia tabaku sú najnižšie na svete. Takmer všetci dobrovoľníci ale pili pravidelne čierny čaj - viac ako liter denne. Vedci pritom zistili, že ľudia, ktorí zvyknú piť čaj menej ako dve minúty po zaliatí, sú päťkrát náchylnejší k vzniku rakoviny, v porovnaní s tými, ktorí si naň počkajú štyri minúty, prípadne dlhšie. Ako poznamenali, podľa britských štúdií, zvyknú ľudia piť čaj s priemernou teplotou 56 až 60 stupňov. I keď nie je úplne jasné, ako horúci čaj spôsobuje rakovinu, predpokladajú, že rozvoj ochorenia môžu iniciovať opakované popáleniny sliznice hrdla.
Americkí a japonskí vedci nedávno zverejnili výsledky svojich štúdií, podľa ktorých obyvateľom východnej Ázie - Číňanom, Japoncom a Kórejčanom, chýbajú isté enzýmy, čo ich vystavuje vyššiemu riziku vzniku rakoviny pažeráka, keď pijú alkohol.
Rakovina pažeráka ročne zabije vyše 500-tisíc ľudí na svete.
(SITA)
©2005-2025 Denník 24hodin | Webdesign by WEBkomplex.sk |