|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
17. apríla 2015
Priemyselní pekári varujú, že ohrozených je až 3000 pracovných miest
Slovenskí priemyselní pekári varujú pred hromadným prepúšťaním. "Ak v najbližších troch mesiacoch nedôjde k výraznej zmene cenovej politiky, možno očakávať závažné ...
Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Bratislava 17. apríla (TASR) - Slovenskí priemyselní pekári varujú pred hromadným prepúšťaním. "Ak v najbližších troch mesiacoch nedôjde k výraznej zmene cenovej politiky, možno očakávať závažné problémy v dodávkach čerstvého pečiva a ohrozenie takmer 3000 pracovných miest na celom Slovensku," uviedol v súvislosti s cenovou deformáciou u pekárenských výrobkov v SR predseda Únie priemyselných pekárov Slovenska (ÚPPS) Slavomír Moravčík."Na základe vyhodnotenia ekonomicky oprávnených nákladov informovali jednotliví členovia ÚPPS jej vedenie o svojom zámere v čo najkratšom čase otvoriť rokovania o cenách predovšetkým so zahraničnými obchodnými reťazcami. Ak by neprišlo k dohode a náprave existujúceho stavu, viaceré pekárne na Slovensku už avizovali prerušenie výroby a hromadné prepúšťanie svojich zamestnancov," podčiarkol predseda ÚPPS.
Hlavným dôvodom kolapsovej situácie v pekárenskom priemysle je podľa zistení ÚPPS skutočnosť, že priemyselní pekári pod obrovským tlakom obchodných reťazcov predávajú svoje výrobky výrazne pod svoje výrobné náklady, čím dochádza k deformácii štandardných trhových podmienok.
Pekári upozorňujú na svoju nepriaznivú finančnú situáciu už dlhodobo, pričom cenová deformácia spôsobuje podľa nich aj kontinuálne znižovanie kvality pekárenských výrobkov a neschopnosť pekárov investovať do materiálno-technického vybavenia a tiež nemožnosť zabezpečiť dôstojné pracovné podmienky pre svojich zamestnancov.
Zástupcovia ÚPPS konštatovali, že pekári už ďalej odmietajú tolerovať stav, keď dosahujú každý mesiac hospodársku stratu, pričom marža obchodných reťazcov sa pohybuje až na úrovni okolo 40 %. "Priestor na rokovanie tu teda rozhodne je a bude záležať už len na serióznosti prístupu jednotlivých odberateľov."
Ekonomicky oprávnené náklady na výrobu jedného kilogramu bežného pšenično-ražného chleba podľa Moravčíka dosahujú 0,6957 eura, ale niektoré zahraničné reťazce ho požadujú od pekárov len za cenu okolo 0,5 až 0,55 eura. V prípade 400-gramového sendviča predstavujú ekonomicky oprávnené náklady na jeden kus približne 0,45 eura, avšak reťazce zaň platia výrobcom len asi 0,3 eura. "Zákazník sa môže sám v predajniach najlepšie presvedčiť, za aké ceny mu predáva obchod tieto výrobky. Z pohľadu pekárov je však pokračovanie takéhoto vývoja neúnosné," zdôraznil.
Únia priemyselných pekárov Slovenska je záujmové združenie právnických osôb - podnikateľských subjektov podnikajúcich v oblasti priemyselného pekárstva. Vznikla 24. júna 2014. Členovia únie svojimi výrobkami denne zásobujú celé Slovensko s pokrytím viac ako 70 % trhu.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR