![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Utorok 4.3.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Kazimír
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

"V chladničke by ste mali mať poriadok a poznať jej obsah aj po pamäti. V takom prípade sa vám nestane, že kúpite niečo, čo sa už v chladničke nachádza," odporúča stránka kampane Odpadlíci - Boj o prežutie, na ktorej občianske združenie spolupracuje so spoločnosťou Klarstein. Ďalším tipom je ukladať čerstvé potraviny do zadných častí chladničky a staršie vytiahnuť dopredu.
Podľa "odpadlíkov" je tiež pri znižovaní potravinového odpadu dobré naberať si menej jedla. "Veľakrát sa stáva, že oči by jedli a na tanier si naložíme viac, ako sme schopní zjesť. Potom nedojedené zvyšky končia v koši. Naberte si tak radšej menej a v prípade potreby si naložíte znova," radia.
Ľudia tiež podľa stránky potraviny často vyhadzujú, pretože nerozlišujú dátumy minimálnej trvanlivosti a dátum spotreby. "Dátum spotreby vyjadruje dobu, dokedy je potravina zdravotne v poriadku a po tomto dátume je už nepredajná. Dátumom minimálnej trvanlivosti sa označuje obdobie, kedy je potravina v najvyššej kvalite. Po uplynutí tohto dátumu je však potravina naďalej zdravotne v poriadku," vysvetľuje.
Kampaň uznáva, že dodržiavať opatrenia proti plytvaniu jedlom môže byť náročné. Odporúča preto motivovať sa. "Evidujte si, koľko ste vďaka týmto pravidlám dokázali ušetriť za týždeň či mesiac. Kalkulačka a životné prostredie hovoria celkom jasne - obmedziť plytvanie jedla sa oplatí. Pocíti to nielen vaša peňaženka, ale aj príroda," zdôrazňuje.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR