|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Utorok 26.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Kornel
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
10. apríla 2015
Pri spracovaní i skladovaní potravín treba dodržiavať päť zásad
Tohtoročný Svetový deň zdravia (7.4.), ktorý vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia už v roku 1950, sa nesie v znamení bezpečnosti potravín. V nadväznosti na ...
Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Bratislava 10. apríla (TASR) – Tohtoročný Svetový deň zdravia (7.4.), ktorý vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia už v roku 1950, sa nesie v znamení bezpečnosti potravín. V nadväznosti na ústredné logo akcie „Od farmy na tanier robme potraviny bezpečné“ Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) s rezortnými ministerstvami školstva a pôdohospodárstva na dnešnej tlačovej besede predstavili zásady bezpečnosti a kvality výroby, skladovania, prípravy i konzumácie potravín.Vo vzťahu k spotrebiteľovi zorganizoval ÚVZ informačnú kampaň. Jej súčasťou je i leták, v ktorom nabáda na dodržiavanie piatich zásadných opatrení, ktoré by mali konzumenti v domácnostiach dodržiavať. V skratke ide o udržiavanie čistoty, oddeľovanie surových a uvarených potravín, dôkladné varenie najmä mäsa, hydiny a rýb, skladovanie potravín pri bezpečnej teplote a napokon používanie neškodných surovín a vody.
Ako priblížila Iveta Trusková z ÚVZ, v roku 2014 orgány verejného zdravotníctva v SR vykonali 37.766 kontrol, z toho 28.315 v zariadeniach reštauračného stravovania. Z celkového počtu 12.978 vyšetrených vzoriek bolo celkovo nevyhovujúcich 991, čo predstavuje 7,64 percenta. Mikrobiologicky nevyhovujúcich bolo 891 vzoriek potravín (9,37 %) z celkovo vyšetrených 9509 vzoriek, a to najmä pre porušenie kritérií procesu výroby. Z dôvodu chemickej kontaminácie nevyhovelo 58 vzoriek potravín (0,45 %) najmä pre prekročenie stanovených limitov pre prídavné látky a kontaminanty.
Vo vzťahu k výrobe, skladovaniu, predaju, spracovaniu i podávaniu potravín sú na Slovensku mnohé nadštandardné legislatívne nariadenia a hygienické opatrenia, konštatovali zástupkyne z rezortu školstva a pôdohospodárstva. Kým v školstve je hlavná pozornosť sústredená na kvalitu podávanej stravy v školských a predškolských zariadeniach, ministerstvo pôdohospodárstva sa okrem činnosti svojich kontrolných orgánov zameriava aj na propagáciu výroby kvalitných domácich potravinárskych produktov, ktorým udeľuje značku kvality domáceho pôvodu.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR